Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanialaiset kaduilla 1989, romanialaiset kaduilla 2014

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itäblokin kommunistihallintojen mureneminen syksyllä 1989 on ollut yksi tämän vuoden muistelujen kohde, koska tapahtumista on kulunut neljännesvuosisata. Symbolisesti suurin askel oli Berliinin muurin murtuminen, mutta muutoksia koettiin käytännössä kaikissa itäblokin maissa. Muutosten rajuus vaihteli.

Monelle suomalaiselle Romanian tapahtumien seuraaminen jouluna 1989 on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Siihen on monta kotoperäistä syytä.

Jälkeenpäin tarkastellen suomalaiset seurasivat rautaesiripun murtumista henkisesti varsin etäältä. Muutos ei koskenut vielä naapurimaata Neuvostoliittoa, vaikka Baltia oli jo avautumassa. Kylmän sodan aikana opittu tapa välttää voimakkaita tunneilmaisuja idän ja lännen suhteissa oli yhä selkäytimessä. Romania oli aiempina vuosina saanut mainetta jopa jonkinlaisena Varsovan liiton toisinajattelijana, joten se ei ollut suomalaisten mielissä esimerkki hirmuhallinnosta.

Tilanne alkoi kuitenkin muuttua, kun Suomessa havahduttiin aikakauden muutokseen. Yhtäkkiä Romania osoittautui viimeiseksi kommunistidiktatuuriksi, jonka johtaja Nicolae Ceausescu ylläpiti ympärillään henkilökulttia. Eläytyminen Romanian tapahtumiin tarjosi suomalaisille mahdollisuuden heittäytyä tunteella mukaan maanosan murrokseen.

Tunnelmaa tiivisti vallanvaihdoksen ajoittuminen joulunpyhiin. Normaalisti tauolla olleet televisiouutiset lähettivät Suomessa ylimääräisiä lähetyksiä tyydyttääkseen tiedon tarvetta. Moni jouluntoivotus sisälsi viittauksen Romaniaan ja sen unkarilaisvähemmistöön.

Lopulta Romaniakin vaihtoi järjestelmäänsä mutta ei verettä.

Suomalaisten myötätunto kaduilla olleita romanialaisia kohtaan on 25 vuodessa vaihtunut kiusaantuneisuudeksi Romanian romanien näkymisestä Suomen kaduilla. Romanialla on ollut itäblokin maista ehkä vaikeinta siirtyä väkivalloin ylläpidetystä järjestelmästä kansalaistensa oikeuksia turvaavaan demokratiaan.

Romania on hyväksytty EU:n jäseneksi, mutta maalla on kuljettavanaan vielä pitkä matka tasapainoiseksi yhteiskunnaksi. Sosiaaliset ongelmat ovat maan tärkeimpiä vientituotteita.

Kauhistelun keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, mitkä olivat suomalaistenkin tunnot, kun Romania aloitti taivaltaan. Suunta on oikea, vaikka vauhti on hidas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat