Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi sopi tiestä kohti heikkoja vähemmistöhallituksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsissa kuuden puolueen tekemä niin sanottu joulukuun sopimus ratkaisi päällä olevan hallituskriisin ja loi käytännöt myös vähemmistöhallitusten kanssa elämiseen 2020-luvun alkuun saakka. Sovun ulkopuolella ovat vain ruotsidemokraatit, jonka vaalimenestyksen takia sopimus tarvittiin, sekä vasemmistopuolue, joka on usein puolueiden yhteisesiintymisten ulkopuolella.

Ensimmäinen seuraus sopimuksesta on, ettei länsinaapurissa järjestetä ennenaikaisia valtiopäivävaaleja ensi maaliskuussa, kuten pääministeri Stefan Löfven oli uhannut kärsittyään tappion joulukuun alun budjettiäänestyksessä.

Kuka sitten voitti ja kuka hävisi sopimuksen synnyttyä?

Jos katsoo aivan lähitulevaisuutta, voittaja on Löfven ja hänen punavihreä hallituksensa. Sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallituspohja jatkaa, ja se saa läpi tulevat budjettiesityksensä.

Alkuvuosi pitää tulla toimeen taannoisen äänestyksen voittaneella porvariallianssin budjetilla, kunnes on ensimmäisen lisäbudjetin vuoro.

Seuraavaa vaalikautta ajatellen voittaja on porvariallianssi. Uudet käytännöt helpottavat sen hallitustaivalta, jos vaalitulos on parempi kuin punavihreillä. Porvariblokki myös säilyi yhtenäisenä. Blokkirajan ylittäminen olisi avannut sosiaalidemokraateille enemmän vaihtoehtoja hallituspohjiksi.

Tilanne on kuitenkin kokonaan toinen, jos pohtii Ruotsin politiikkaa kauemmaksi tulevaisuuteen. Ratkaisu ei lisännyt toimivien enemmistöhallitusten todennäköisyyttä. Ruotsidemokraatit voivat edelleen pelata vaa'ankieliasemallaan muissa kuin budjettiäänestyksissä.

Ruotsidemokraatit myös vahvistavat asemaansa "todellisena oppositiona", koska hallitukset pysyvät pystyssä oppositiossa olevan blokin myötävaikutuksella. Puolue ei siis joudu syrjään vaan on jatkossakin usein julkisen huomion keskipisteessä.

Lupaukset keskusteluista turvallisuus-, eläke- ja energiapolitiikasta ovat todellisuudessa enemmän nykytilan toteamista kuin avaus uudenlaiseen konsensuspolitiikkaan. Ruotsin tavaramerkiksi muodostuneet hallitut uudistukset saattavat jäädä historiaan. Vallassa olevan hallituksen mahdollisuudet uudistusten läpivientiin eivät parane lauantain sopimuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat