Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistanin rauhaan on vielä pitkä matka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Afganistanissa sotatoimissa kuolleiden siviilien määrä on noussut uuteen ennätykseen samalla, kun yli vuosikymmenen jatkunut kansainvälinen sotilasoperaatio on nykymuodossaan päättymässä. Rauhaan on Afganistanissa vielä pitkä matka, eikä kansainvälisen avun tarpeelle näy loppua, vaikka Nato-johtoisten Isaf-joukkojen lippu lasketaan viimeisen kerran uudenvuodenyönä.

YK:n mukaan Afganistanin väkivallassa kuoli tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 3 188 siviiliä, hieman alle viidennes enemmän kuin samana ajanjaksona viime vuonna. Afganistanin sotilaita ja poliiseja on kuollut tänä vuonna 4 600. Maan sotatoimissa on kuollut yhteensä 3 484 ulkomaista sotilasta, joista kaksi oli suomalaisia.

Afganistanin sodan kustannuksia arvioidaan Isaf-operaation päättyessä monessa paikassa. Kansainvälinen sotilaallinen tuki Afganistanille on ollut osa valtavaa hanketta. Joulukuusta 2001 lähtien Afganistanissa on koulutettu poliiseja ja tuomareita sekä rakennettu teitä ja kouluja. Rutiköyhä Afganistanin valtio on toiminut ulkomaailman ja erityisesti Yhdysvaltain rahoituksen varassa.

Kriisinhallinta Afganistanissa leimasi kokonaista aikakautta ja vaikutti ratkaisevasti siihen, että kynnys ryhtyä vastaaviin kansainvälisiin hankkeisiin kohosi. Hinta on ollut kova, ja saavutukset ovat jääneet kauas alkuperäisistä tavoitteista. Afganistanin hylkääminen tarkoittaisi kuitenkin saavutusten mitätöitymistä, romahdusta ja vakavaa väkivallan leviämisen uhkaa Keski-Aasiassa.

Vastoinkäymiset saavat alkuperäisen, maailmanlaajuisen yksimielisyyden Afganistanin auttamisen tarpeellisuudesta unohtumaan.

Afganistanin vastarintaryhmät kaatoivat Yhdysvaltain ratkaisevalla tuella Afganistanin talebanhallinnon loka–marraskuussa 2001. Sotatoimilla oli laaja tuki, koska tiukan islamistisessa otteessa Afganistania pitäneet talebanit olivat tarjonneet turvapaikan Osama bin Ladenille, joka oli suunnitellut Yhdysvaltoihin saman vuoden syyskuussa tehdyt terrorihyökkäykset.

Suomikin ilmoittautui heti alussa mukaan kansainvälisiin Isaf-joukkoihin, joiden alkuperäinen tehtävä oli auttaa järjestyksenpidossa pääkaupunki Kabulissa.

Isaf-joukot siirtyivät Naton alaisuuteen ja vastasivat vuodesta 2006 alkaen koko Afganistanin turvallisuudesta. Siihen mennessä sotatoimet olivat alkaneet uudestaan. Suurimmillaan Isaf (International Security Assistance Force) oli vajaat viisi vuotta sitten, jolloin siihen kuului yli 140 000 sotilasta.

Tarkkaa laskelmaa Afganistanin saaman avun kokonaismäärästä ei ole, mutta brittiläinen sanomalehti Financial Times laskee, että Yhdysvaltain kustannukset sodasta 13 vuoden ajalta ovat yhteensä yli 800 miljardia euroa. Suomi on käyttänyt ulkoministeriön lukujen mukaan sotilaalliseen kriisinhallintaan ja kehitysapuun Afganistanissa noin 500 miljoonaa euroa. Lisäksi rahaa on käytetty siviilikriisinhallintaan.

Vuodenvaihteen jälkeen kuluja on yhä luvassa, vaikka uusi Naton johtama sotilaallinen avustus- ja koulutusohjelma on kooltaan vain kymmenesosa siitä, mitä Isaf oli suurimmillaan. Uuden, 13 000 sotilaan operaation päätarkoitus on turvallisuusjoukkojen koulutus, mutta Yhdysvallat on palauttanut taistelutoimet omien sotilaidensa tehtävien joukkoon.

Ehkä tärkein yksittäinen merkki siitä, että Afganistanin tukemista kannattaa jatkaa, on Ashraf Ghanin nousu Afganistanin presidentiksi syyskuun lopussa.

Kukaan ei tiedä, kuinka monta kansainvälisellä avulla rakennettua tyttöjen koulua talebanit ovat tuhonneet tai kuinka suuri osa jälleenrakennusrahoista on varastettu. Afganistanilaiset ovat kuitenkin äänestäneet rauhan ja hyvän hallinnon puolesta. Muut vaihtoehdot ovat hirveitä Afganistanille ja pelottavia myös muille maille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat