Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä on nyt pelissä muutakin kuin vauraus

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Liki 18 miljoonaa euroa. Tämän rahakasan jakaa keskenään kymmenen hengen jämsäläinen porukka, jolle osui tapaninpäivän arvonnassa Eurojackpotin päävoitto.

Sievoinen summa oli parin vuoden sisällä jo viides Suomeen tullut uuden miljoonapelin täysosuma. Äkkivaurastumisen mahdollisuus kutkuttaakin suomalaisten mieliä. Toisihan moinen jättipotti itse kunkin talouteen kummasti vakautta ja ennustettavuutta.

Epävarmuuden sietokyky on meillä kaikilla juuri nyt poikkeuksellisen kovalla koetuksella. Talousnäkymät myös lähivuosiksi ovat surkeat. Vienti ei vedä, yksityinen kulutus tahmaa eikä oikeastaan kukaan voi olla täysin varma työpaikkansa pysyvyydestä.

Venäläiset tulevat taas. Eivät loputtomana turistivirtana, vaan pikemminkin yksittäisinä uskalikkoina. Kuten tuntemani nuori perhe Pietarista, pitkäaikaiset Suomen-ystävät.

Sain heiltä postia jo etukäteen. Viestiä ei tarvinnut lukea rivien välistä, kun aisti huolen siitä, mihin suuntaan asiat ovat menneet. Perheen lomabudjetti meni uusiksi, kun ruplan syöksy alkoi. Pahimmillaan joulun alla yhdestä eurosta joutui Pietarissa pulittamaan yli sata ruplaa.

Tapaninpäivän iltana Helsingissä perheen lapselle kaivetaan laukusta iltapalaksi kotoa tuotu jogurttipurkki. Suomesta ostettaviksi ei kannattanut jättää kuin aivan pakolliset.

Hyvästelen ystäväni haikein mielin ennen iltakymmentä. He saattavat olla lähitulevaisuudessa vielä harvinaisempia vieraita.

Elämme vahvasti kiinni Venäjän tulevassa kehityksessä – tahdoimme sitä tai emme. Perjantaina maan valtiovarainministeriö rukkasi ennustettaan entistä heikommaksi.

Bruttokansantuote voi ensi vuonna supistua neljä prosenttia. Luottoluokittaja Moody's on arviossaan vielä pessimistisempi.

Suurin syy Venäjän talouden äkilliseen kurimukseen on öljyn alhainen hinta, joka pääsi yllättämään välttämättömiä talousuudistuksia lykänneet päättäjät.

Entisen kaltaisia kulutusjuhlia venäläiset eivät tule näkemään vähään aikaan. Monien läntisten tavaroiden myyntiä on jo rajoitettu.

Jatkan Vuosaaressa pyhien keskeyttämää muuttoinventaariota. Pääsimme jouluksi uuteen kotiin, ja kävi nopeasti ilmi, ettei kaikki mukana kulkeutunut ole lainkaan tarpeellista. Eikä kaikelle löydy enää säilytyspaikkaa, mistä puolisoni mieluusti muistuttaa.

Vuoteen 2015 mennään siten paitsi kaiken uuden myös luopumisen merkeissä. Kun muuttaa elämässään riittävän usein, alkaa tunnistaa tavaroista irtautumisen vaatiman henkisen prosessin. Useimmiten on kyse enemmän piintyneestä tunnesiteestä kuin esineiden todellisesta hyöty- tai käyttöarvosta.

Jämsän R-kioskilla arvellaan, että Eurojackpotin voittajat paljastuvat ennen pitkää. "Nopeasti huomaa, kuinka moni rakentaa uusia taloja tai vaihtaa autoa", kioskityöntekijä Janika Salminen arvioi HS:lle (HS.fi 27. 12.).

Toivottavasti onnekas porukka käyttää voittonsa viisaasti. Tavaraa ei kannata hamstrata loputtomiin.

Venäjällä pelissä on nyt paljon muutakin kuin rahassa tai tavarassa mitattava onni ja vauraus. Siitä toisesta puolesta meidänkin on syytä kantaa huolta vähintään yhtä paljon kuin ruplan kurssista.

Venäjän hallinnon näkyvä kriitikko, oligarkista poliittiseksi vangiksi ja toisinajattelijaksi päätynyt Mihail Hodorkovski kertoo suomeksikin julkaistuissa vankilamuistelmissaan kuvaavasti siitä, kuinka venäläinen järjestelmä polkee rujosti kansalaistensa perusoikeuksia. Ihminen voi joutua syyttömänä vankilaan vain siksi, että paikallisen viranomaisen pitää saada lisää "krukseja" täyttääkseen kiintiönsä rikollisuuden vastaisessa kampanjassa. "Millaisia ihmisiä me olemme, kun sallimme tällaisen?" Hodorkovski kysyy.

Oma ystäväni muistuttaa koskettavassa joulutervehdyksessään siitä, että vahvan valtion pitäisi Venäjälläkin tarkoittaa myös kansalaisten henkilökohtaista turvallisuutta ja hyvinvointia.

Jatkan tavarakasani perkuuta – ja toivon, etteivät tuttavaperheeni ja heidän kaltaisensa joutuisi luopumaan mistään korvaamattomasta. Sillä kyse ei ole vain heistä, vaan lopulta potissa on koko yhteisen Eurooppamme kohtalo.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat