Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kysyisit pahoinpidellyltä naiselta?

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Vein jouluapupaketin tuntemattomaan perheeseen. Vanhoja verhoja, leluja ja vaatteita. Oven avasi kolmekymppinen nainen. Vauva katsoi tulijaa sylistä pää kenossa. "Otatko kahvia kiitokseksi?" nainen kysyi.

Kahvimukillisen puolivälissä nainen alkoi kertoa elämästään. Vauva tutki rapisevaa kuittia, 4- ja 9-vuotiaat lapset katsoivat toisessa huoneessa elokuvaa.

Nainen oli lähtenyt perheen kodista alkusyksystä. Aviomies oli pahoinpidellyt hänet. Se oli ollut erilainen kerta aiempiin verrattuna, koska lapset olivat nähneet osan tapahtumista. Nainen oli päättänyt jo aikaa sitten, ettei niin saisi tapahtua.

"Eikö siinä tilanteessa olisi pystynyt tekemään mitään, etteivät lapset olisi nähneet?" kysyi hoitaja päiväkodissa, kun nainen kertoi tapahtuneesta. Nainen tunsi epäonnistuneensa.

Kahdessa viikossa nainen sai järjestettyä uuden asunnon itselleen ja lapsille. Oli onnea, ystävä auttoi. "Mikset sä lähtenyt aiemmin?" ystävä kysyi. Nainen tunsi syyllisyyttä ja häpeää. "Tarvitseeko tämän olla lopullista?" kysyi toinen ystävä. "Kaikesta voi selvitä, kun on lapsia." Nainen tunsi itsensä luovuttajaksi.

"Onhan sinulla tukiverkko, joka auttaa?" kysyttiin neuvolassa. Nainen nyökytti, vaikkei mieleen tullut ketään. Omahoitaja ei kysynyt enempää. Nainen sai mukaansa lapun, jossa luki eri tahojen nimiä, joista voisi pyytää apua. Googlesta löytyisivät yhteystiedot. Nainen tunsi uupuvansa eikä pannut lappua talteen.

"Eli sä et ole ilmoittanut mistään näistä pahoinpitelyistä poliisille?" kysyi juristi. "Nämä ovat hankalia juttuja, jos ei ole älynnyt hakea mitään todisteita." Nainen tunsi itsensä idiootiksi. Ja pelokkaaksi. Edessä oli riita huoltajuudesta.

"Jaksathan sä kuitenkin arjessa?" kysyttiin perheneuvolan puhelimessa. Vastaanottoaikoja ei ollut vapaana vielä ensi kuussakaan. "Jaksan mä", nainen vastasi. Pelotti, että väsymystä voitaisiin käyttää häntä vastaan huoltajuusriidassa. "No hyvä", vastattiin toisesta päästä.

Mitä nainen tunsi joulun alla kertoessaan tarinaansa viime kuukausilta? Helpotusta siitä, että koti oli turvallinen. Sitten hän jatkoi: "Mutta mä tunnen koko ajan ihan hirveää syyllisyyttä ja pelkoa. Ja epäonnistumista ja jonkinlaista häpeää. Mä olen ihan hirveän väsynyt."

Olisiko joku noista tunteista jäänyt pois, jos naiselta olisi kysytty aivan eri kysymykset?

Anu Ilomäki anu.ilomaki@hs.fi
Kirjoittaja on palvelujournalismin esimies.

Emilia Lahti: Väkivaltaisesta suhteesta puhuminen oli elämäni rohkein teko
Emilia Lahti: Väkivaltaisesta suhteesta puhuminen oli elämäni rohkein teko
“Usein parisuhdeväkivaltaa kokeneelta kysytään, mikset lähtenyt suhteesta. Oikea kysymys on, miksi tietty mies tai nainen oli väkivaltainen”, sanoo Emilia Lahti HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa. Omien kokemustensa kautta Lahti haluaa antaa parisuhdeväkivallalle kasvot Lahti ja auttaa muita saman kohdanneita. 32-vuotias Lahti on positiivisen psykologian maisteri ja tutkii Aalto-yliopistolla suomalaista sisua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat