Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkasukko ei tuo kauppiaille lahjoja tässä vuodenvaihteessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruplan romahdettua romahti myös Suomeen tulleiden venäläisturistien määrä. Samalla romahtivat suomalaiskauppiaiden venäläisiltä saamat myyntitulot.

Pudotus näkyy erityisesti itärajan tuntumassa ja pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Lappeenrannassa puolisen tusinaa kenkä- ja vaatekauppaa on lopettanut syksyn aikana (HS 18. 12.). Ikeankin tulo Lappeenrantaan viivästyy aina vain.

Ruplan romahduksen lisäksi matkailijamäärää pienentävät Venäjän asettamat matkustuskiellot ulkomaille ja venäläisten kehno taloustilanne, joka heikentyi jo ennen ruplan syöksylaskua.

Nuijamaan rajanylityspaikalla oli marraskuussa 30 prosenttia vähemmän liikennettä kuin vuotta aiemmin. Matkailu- ja ravintola-alan työnantajaliitto Mara on ennustanut saman verran vähennystä vuodenvaihteen sesongin ajaksi.

Venäläisten joulu on meikäläisenä loppiaisena. Kauppakamarit etenkin pääkaupunkiseudulla ja rajan lähellä ovat hakeneet poikkeuslupia kauppojen pitämiseksi auki loppiaisena, juuri venäläisturistien varalta.

Joulusesonki näkyy varmaankin piikkinä rajanylityksissä, yöpymisissä ja ostoksissa, mutta aiempaa maltillisemmin.

Venäläisten osuus Suomen turismista on merkittävä: he vastaavat kolmanneksesta koko turismin tuomasta rahavirrasta. Toissa vuonna lähes joka toinen Suomessa vieraillut turisti oli venäläinen.

Matkailijoiden määrä on siis vähentynyt, mutta niin on pienentynyt venäläisten Suomessa käyttämä rahamääräkin. Vielä pari vuotta sitten, "hyvinä aikoina", venäläisillä oli tapana näyttää ja käyttää rahaa huolettomasti. Luksusta piti saada hinnalla millä hyvänsä.

Nyt meno on jo huomattavasti vaatimattomampaa.

Kaakkois-Suomessa on paljon niitä, jotka kieltäisivät venäläisiltä kiinteistön omistamisen Suomen puolelta. Asiasta on tehty lakialoitekin. Nyt ei pitäisi enää olla pelkoa siitä, että venäläiset nostavat rantatonttien hinnat pilviin.

Kaakonkulmalla unohtuu helposti myös, että ruoka- ja vaatekauppojen poikkeuksellisen laajat valikoimat johtuvat venäläisasiakkaista.

Viimeistään ensi vuonna itärajalla koetaan, mitä ostohaluisten venäläisten puuttuminen tarkoittaa: lisää lopetettuja kauppoja, lisää työttömyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat