Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liettuakin sitoutuu eurolla länteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuodenvaihteen jälkeen euroalueeseen kuuluu jo 19 jäsentä, kun myös Liettua ottaa yhteisvaluutan käyttöön. Rahojen keräilijät voivat hankkia kokoelmiinsa eurokolikoita, joissa kansallisina tunnuksina esiintyvät haarniskaa kantava ritari Vytis ja Liettuan vaakuna.

Liettuan tultua mukaan euro on käytössä kaikissa kolmessa Baltian maassa. Niiden poliitikot halusivat kansalaisten taloudellisista epäilyistä huolimatta liittää maansa osaksi läntistä leiriä myös valuutan avulla. Se on johdonmukaista jatkoa Nato- ja EU-jäsenyydelle.

Itämeren länsipuolella näkökulma on toinen. Tanska ja Ruotsi ovat nähneet valuutan ensisijaisesti talouspoliittisena ratkaisuna, joten maat ovat pitäneet kiinni kruunuistaan, mikä on sopinut yhteen maiden yleisen mielipiteen kanssa.

Suomella on ollut oma linjansa. Euro on ollut osa poliittista yhdentymistä, mutta yhteisvaluutta ja jäsenyys puolustusliitossa eivät ole suomalaisten mielestä kuuluneet samaan pakettiin.

Suomalaismatkalijoiden kannalta Liettuan siirtyminen euroon voi madaltaa kynnystä tutustua kauimpana sijaitsevaan ja vieraimmaksi jääneeseen Baltian maahan.

Rajojen häivyttäminen ihmisten väliltä olikin alun perin yhteisvaluutan tärkeimpiä perusteluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat