Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fidelin valtakauden loppu

Pääkirjoitus
 
Maria Manner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Eräs kuubalainen on ollut huomiota herättävän hiljaa suhteiden lämpiämisestä Yhdysvaltojen kanssa. Fidel Castro, 88, ei ole sanonut historiallisesta käänteestä julkisesti sanaakaan.

Suuri hiljaisuus herättää huhuja ja kysymyksiä, kun koko maailman huomio kohdistuu Kuubaan.

Lehtitietojen mukaan Fidel ei osallistunut lainkaan 18 kuukautta kestäneisiin salaisiin neuvotteluihin.

Kuubassa herättää ihmetystä, että hänen ei ole kerrottu tavanneen myöskään niin sanotun Miamin viisikon jäseniä eli Yhdysvalloissa pidätettyjä Kuuban tiedustelupalvelun agentteja, joista loputkin palasivat nyt kansallissankareina kotimaahan. Kuubassa paluu on saanut paljon huomiota.

Jotkut kuubalaiset ajattelevat, että hiljaisuus on normaalia. Entinen vallankumousjohtaja on ollut vain vähän julkisuudessa väistyttyään syrjään vuonna 2006 vakavan sairauden myötä.

"Hän pohtii ja julkaisee pian tulokset", sanoi havannalainen taksikuski viime viikolla. Fidelin "pohdinnoiksi" nimettyjä kirjoituksia on ilmestynyt Kuuban virallisessa lehdessä Granmassa. Ne ovat käyneet yhä harvalukuisemmiksi. Myös huhut vanhan johtajan terveydentilasta leviävät. Fidelin viimeinen julkinen esiintyminen oli tammikuussa 2014.

Pikkuveli Raúl Castro pyysi presidentiksi noustuaan vuonna 2008 parlamentilta, että maan tulevaisuuden kannalta tärkeissä päätöksissä on kysyttävä neuvoa Fideliltä, Kuuban historialliselta johtajalta. Parlamentti suostui, kuten se on aina suostunut kaikkiin presidentin ehdotuksiin. Viime vuonna uuden kautensa alussa Raúl ei uusinut pyyntöä.

Joidenkin mielestä ajan muutoksen huipensi, että Granma julkaisi espanjaksi Barack Obaman koko puheen suhteiden palauttamisesta. Sitä olisi pidetty ennenkuulumattomana isonveljen aikana.

Fidel on Castrojen veljeksistä ideologisempi, Raúl käytännönläheisempi.

Pikkuveljen kaudella Kuubassa on toteutettu monia pieniä uudistuksia. Ei silti pidä luulla, että Kuuban järjestelmä välttämättä muuttuisi ratkaisevasti. Päinvastoin, monien mielestä Raúl, 83, pyrkii uudistuksilla kontrolloimaan edessä olevaa murrosvaihetta ja varmistamaan siten vanhan järjestelmän jatkuvuuden.

Kenties Fidel pian julkaisee pohdintansa ja kertoo, mitä mieltä hän on suhteiden lämpiämisestä Yhdysvaltoihin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että legendaarinen kommunistijohtaja on jäänyt näyttämöltä sivuun.

Maria Manner maria.manner@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brasilian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat