Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin hallituskriisi ratkesi superkonsensuksella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti kirjoittaa, että Ruotsissa valittiin superkonsensus vastauksena hallituskriisiin.

"Hallituspuolueet eli demarit ja vihreät sekä porvariallianssi sopivat, että ensi kevään hajotusvaalit perutaan. Alkuun pelataan hävinneen porvarihallituksen talousarviolla, minkä jälkeen porvarit eivät kaada punavihreän hallituksen budjetteja. Sama koskee vaalien 2018 jälkeistä hallitusta, joka voi olla jälleen porvarillinen."

"Diskuteeraamisesta syytetyt ruotsalaiset osoittivat siis jälleen osaavansa toimia tiukassa paikassa järkevästi ja löytää kompromissin. Tässä on opiksi otettavaa Suomen kriisissä."

"Parlamentarismin puolustajat ovat kuitenkin hämmentyneitä. Konsensus rajoittuu tosin hallitusten muodostamiseen ja budjetteihin; lupaukset yhteistyön syventämisestä eläke-, energia- ja puolustuspolitiikassa ovat löyhiä. Mikä jää silti sopimusopposition rooliksi – paitsi valmistautuminen osien vaihtoon seuraavissa vaaleissa?"

"Kaiken taustalla on ruotsidemokraattien varjo siinä kuin Suomessa jytky. Meillä SMP kesytettiin hallitusvastuulla ja samoin saattaa tapahtua perussuomalaisille. Ruotsissa maahanmuuttovastaiset populistit ovat sen sijaan yhä spitaalisia, joiden kanssa muut puolueet eivät ole tekemisissä."

"'Joulukuun sopimus' saattaa leimautua ruotsidemokraattien syrjäyttämiseksi, mikä voi yhä lisätä "ainoan todellisen opposition" suosiota. Kannattaisiko kokeilla sen kesyttämistä?"

Ilta-Sanomat: "Ruotsi alistui ajatukseen, että sitä hallitaan vastakin vähemmistöllä."

"Vähemmistöhallitusten ongelmana on ainakin Ruotsin ulkopuolella pidetty niiden helppoa kaadettavuutta. Vanhojen puolueiden Ruotsi ratkaisi ongelman viemällä oppositiolta aseet. Pääministeriä saa nimittää lahna-aivoksi, mutta häntä vastaan ei saa äänestää."

"Pinnan alla muhii kysymys, oliko uusilla vaaleilla uhkaaminen vain hallituksen bluffi. Jos vastaus on myönteinen, Stefan Löfven tuli osoittaneeksi taktisen taitonsa. Ehkä hän luotti siihen, että syysvaalit pahasti hävinnyt kokoomus pelkää uusintaa demareitakin enemmän."

Ilkka: "Sosiaalidemokraatit saivat syyskuussa vaalivoiton kampanjalla, joka keskittyi lupauksiin muun muassa koulutuspolitiikan kuntoon laittamisesta. Nyt kun hallitus on saanut jonkinlaisen työrauhan, sen on aloitettava lupaustensa lunastus. Jos se ei onnistu, ruotsidemokraatit voivat saada lisää pontta toimintaansa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat