Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU on muuttunut Suomelle järkiliitoksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen jäsenyys Euroopan unionissa täyttää vuoden vaihtuessa 20 vuotta. Kypsymisaikana suhde on muuttunut kiihkottomaksi, ehkä innottomaksikin.

Silti kyselytutkimusten mukaan suomalaiset sanoisivat uudestaan "tahdon" EU-jäsenyydelle.

Nyt vastaus tarkoittaisi sitä, että suomalaiset tahtovat jatkaa EU:ssa "meneehän tämä näinkin" -periaatteella. Innon hiipuminen ei johdu siitä, että päämäärät olisivat jääneet saavuttamatta. Päinvastoin, tavoitteita on saavutettu ja uusia on asetettu yhdessä. Suomi on kytkeytynyt 20 vuoden aikana länteen.

1990-luvun puolivälissä "tahdon" todella tarkoitti tahtomista – Suomi tahtoi pois Venäjän vaikutuspiiristä, Suomi tahtoi kuulua läntisiä arvoja ylläpitävään yhteisöön, ja Suomi tahtoi hakea länsisuuntauksellaan parempituottoisia markkinoita lamasta toipuvalle maalle. Jäsenyydellä oli turvallisuuspoliittisia, arvoihin sitoutuvia ja taloudellisia päämääriä.

EU-jäsenyyden kannatus on mielipidemittauksista päätellen ollut Suomessa yllättävän vakaata, vaikka matkan varrelle on sattunut eurokriisi, talous on noussut ja laskenut äkkijyrkästi, Suomi on asettunut nettomaksajan rooliinsa ja lähtenyt mukaan pakotteisiin Venäjää vastaan.

Kannatusmittaukset eivät ole paljon heilahtaneet, vaikka 20 vuoden aikana on aikuistunut uusi sukupolvi esittämään arvionsa jäsenyydestä.

T-Median tekemän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista luottaa Euroopan unioniin. Näin ajattelevien määrä on kasvanut viime vuodesta. Erityisen vahvaa luottamus on nuorten keskuudessa.

Elämme vakaassa suhteessa. Monille nuorille aikuisille eurooppalainen integraatio opiskelijavaihtoineen, yhteisvaluuttoineen ja rajattomine matkustamisineen on lisäksi niin luonnollinen asia, ettei sitä tule verranneeksi johonkin muuhun, toisenlaiseen maailmaan.

Suomen EU-taipaleen ajan EU-jäsenyyden etuja on kyllä mittailtu. Puolueetonta lopputulosta ei ole, eikä voikaan olla. Mitä käytetään mittarina? Maksujen ja saadun EU-rahan erotusta? Avautuneiden markkinoiden arvoa? Vai jotain vielä monimutkaisempaa ja välillisempää: esimerkiksi EU-jäsenyydestä seurannutta eurojäsenyyttä ja sen mukanaan tuomaa vakautta tai eurojärjestelmän pönkityksen kuluja?

Arviointi muuttuu aivan mahdottomaksi, kun pitää mielessä, että me emme tiedä vaihtoehtoa. Me emme pysty kirjoittamaan vaihtoehtoista historiaa objektiivisin laskelmin EU:n ulkopuolelle jättäytyneestä Suomesta.

EU-jäsenyyden arvoa mittaillessa pitäisi osata erottaa euron vaikutus.

Jälkiviisaasti voi todeta, että järjestelmä rakennettiin puutteellisin tiedoin hyvän uskon varassa ja että rakennelmasta tuli vino. Jos euroon siirtyminen olisi lykkääntynyt vaikkapa 20 vuotta, realismi olisi varmaan ollut vahvempaa ja rautaesiripun murtumisen luoma poliittinen eurointo vähäisempää. Mutta tämäkin on vaihtoehtoista historiankirjoitusta.

Eläköitynyt valtiosihteeri Raimo Sailas kertoi itsenäisyyspäivän alla luennossaan, että "euroalueen hajoamista pidän mahdollisena". Hän ei kuitenkaan pitänyt viisaana vaihtoehtona sitä, että Suomi hakisi eroa eurosta.

Yhteisvaluutta kaikkine vikoineen on EU:n lapsi. Euro on ehtinyt imeytyä jo niin syvälle unionin rakenteisiin, sääntöihin ja taloudelliseen yhteistyöhön, ettei sitä voi pyyhkäistä päältä pois niin, että alta paljastuisi se "alkuperäinen" EU, johon Suomi liittyi. Euron hajoaminen on mahdollista, mutta sitä ei kannata tavoitella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat