Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimistojen muunto asunnoiksi voisi käydä sukkelamminkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä on satojatuhansia kerrosneliöitä tyhjää toimitilaa. Sitä tulee vielä lisää, kun yritykset haluavat vanhanaikaisiksi käyneistä taloista entistä modernimpiin toimistoihin, joissa työntekijät istuvat tiiviimmin.

Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla, erityisesti kantakaupungissa, on pulaa hyvillä paikoilla olevista asunnoista.

Vanhojen toimitilojen ja teollisuusrakennusten muuntamisen asuinneliöiksi luulisi olevan tervetullutta, mutta silti se etenee ammattilaisten mielestä nihkeästi kaupunkibyrokratian rattaissa (HS 29. 12.). Asemakaavan vaatima käyttötarkoituksen muutos vie aikaa mahdollisine valituksineen.

Yksi syy hitauteen on, että virkamiehet joutuvat punnitsemaan, missä määrin tietyt alueet tyhjennetään toimistoista ja muutetaan asuntovaltaisiksi. Ainakin jokin määrä toimistotilaa olisi hyvä säilyttää, jotta myös palvelut lounaskuppiloineen ja kauppoineen säilyisivät.

Pahimmillaan alueen kokonaistilanteen puntarointi johtaa kuitenkin vuosien jahkailuun, josta hyvä esimerkki on HS:n kuvaama tilanne toimistovaltaisella Pitäjänmäellä. Eläkeyhtiö Ilmarinen ei ole löytänyt uusia vuokralaisia Sibelius-Akatemialta tyhjilleen jääneisiin tiloihin ja haluaisi muuntaa ne asunnoiksi, mutta päätöksiä on luvassa vasta vuonna 2017.

Pääkaupunkiseutu on jäljessä noin 9 500 asunnon vuotuisesta rakentamistavoitteesta, joten kaikki hyvät ideat ovat tarpeen.

Toimitilojen asuntokäytön lisäämisen ohella huomiota kannattaa suunnata myös vanhojen asuinalueiden tiivistämiseen, kuten Vantaa on tehnyt Myyrmäessä ja Martinlaaksossa. Uusien asuntojen lisäksi tällä on estetty se, että lapsiperheiden hyvät asuinalueet nuupahtavat perheasuntojen puutteeseen.

Helsingissäkin on lähivuosina luvassa lisää täydennysrakentamista, myös kantakaupungissa. Esimerkiksi Hakaniemen sillan uusiminen vapauttaa tilaa 2 500 asukkaalle.

Helsingin Mellunmäessä suunnitellaan jopa täydennysrakentamista, jossa vanhat omistuskerrostalot purettaisiin ja tilalle tulisi taloja, joissa olisi viisinkertaisesti uusia asuntoja. Se tosin vaatii nykypykälien mukaan osakkaiden yksimielisyyttä, joten siitä ei ole yksittäiskohteiden ulkopuolella ihmelääkkeeksi kaupungin ja lähiöiden tiivistämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat