Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hei rexi, olisi vähän kysyttävää!

Pääkirjoitus
 
Erkki Kylmänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Heipä hei, suomalainen rehtori! Minulla on sinulle kysymys, mutta pohjustukseksi se tarvitsee pienen tarinan.

Kouluaikainen kaverini oli innokas urheilija. Liikuntatunneilla hän tsemppasi enemmän kuin kukaan, ylitti itsensä useammin kuin kukaan eikä valittanut koskaan. Todistukseen hän sai liikunnasta melkein seiskan, kuten hän itse sanoi. Hän oli päästään erittäin terävä, mutta syntymässä saadun vamman vuoksi hän oppi kävelemään vuosia myöhemmin kuin muut. Liikuntatunnilla hän lähti aina takamatkalta, ponnisti muita kauempaa. Vaikka opettajat tiesivät sen, todistuksessa näkyi se melkein seiska.

Jo pelkästään hänen muistonsa vuoksi olen iloinen, että liikunnan opetusta ja arvostelua kouluissa uudistetaan.

Koululiikunnan uusi opetussuunnitelma tulee voimaan syksyllä 2016. Sen jälkeen liikuntatunneilla palkitaan myös hyvästä yrittämisestä ja itsensä ylittämisestä – todistuksessakin.

Uudistustyöllä on selvä tavoite: lasten tulisi rakastua liikuntaan niin, että myönteinen suhtautuminen liikkumiseen ja omaan kehoon kestäisi läpi elämän.

Nyt monen kohdalla näin ei ole, kuten ei ollut ystävänikään.

Suomalaiset lapset liikkuvat riittävästi kouluikään asti. Sen jälkeen alkaa istuminen. Yläkouluissa voisi puberteetti-iän sijasta puhua jo stagnaatioiästä, liikkumattomuuden ajasta. Tutkimusten mukaan vain yksi sadasta yläkoululaisesta harrastaa reipasta liikuntaa 1,5 tuntia päivässä, kahta tuntia ei yksikään.

Asiantuntijat ennustavatkin, että lasten liikkumattomuudesta tulee paitsi kansanterveydellinen myös – ja nimenomaan – vakava kansantaloudellinen ongelma viimeistään silloin, kun älypuhelinten kelmeässä hohteessa varttunut sukupolvi ehtii keski-ikään.

Niin että kuulepas rexi, aika toimia on nyt! Liikettä täytyy saada jokaiseen koulupäivään. Mahdotonta se ei ole.

Jyväskylän kouluissa järjestettiin viime keväänä täydellinen kouluviikko. Kaupungin opetusjohtaja määräsi, että jokaisen koulun piti järjestää oppilaille tunti liikuntaa joka päivä. Kaupungin kaikki 14 000 koululaista liikkui.

Noin tuhat koulua on jo mukana Liikkuva koulu -toiminnassa, jonka avulla koulupäivät eivät enää ole pelkkää pitkää istumista. Suomessa on kuitenkin 2 600 koulua ja niissä saman verran rehtoreita. Siksi kysymys 1 600 rehtorille kuuluu: liikuttaako sinun koulusi lapsiamme?

Tunti päivässä on tahdosta kiinni.

Erkki Kylmänen erkki.kylmanen@hs.fi
Kirjoittaja on urheilutoimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat