Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret muutokset syntyvät hitaasti

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) on arvioinut, että konsensus, poliittiseen yksimielisyyteen pyrkimisen periaate, on estänyt Suomessa välttämättömien uudistusten teon.

Stubbin näkemyksen jakaa moni hänen oman puolueensa kannattaja ja elinkeinoelämän johtaja. Uudistukset pitäisi toteuttaa ripeästi, johtajuudella – tarvittaessa konsensuksen periaate hyläten.

Näin ajatteli ja toimi myös Britannian sotien jälkeisen ajan pitkäaikaisin pääministeri Margaret Thatcher, josta joulun pyhinä nähtiin Meryl Streepin tähdittämä elämäkertaelokuva Rautarouva. Thatcher pystyi toteuttamaan haluamiaan muutoksia: Britannian elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden rakenteet muuttuivat radikaalisti. Maa kuitenkin myös jakautui.

Suomi on menestynyt kansakuntana hämmästyttävän hyvin. Tärkeä selittävä tekijä on ollut puu: sen jalostus on jakanut yhteiskuntaan voimavaroja.

Toinen yhtä tärkeä tekijä on ollut pitkään harjoitettu linja, pyrkimys sovintoon.

Sisällissodan jälkeen hävinnyt osapuoli palasi nopeasti takaisin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Sosiaalidemokraattien johtaja Väinö Tanner oli arvostettu ja vaikutusvaltainen poliitikko. Hän toi perässään sosiaalidemokraatit yhteiseen vastuunkantoon.

Yhtä tärkeää oli se, että myös maalaisliitto pystyi pian sisällissodan jälkeen kääntymään yhteiskunnallisen sovintopolitiikan kannattajaksi. Kolmas sovintovoima oli maan sivistyneistöä koonnut edistyspuolue. Nämä kolme puoluetta vetivät kokoomuksen ja ruotsalaisen kansanpuolueen mukaan laajan yhteistyöpolitiikan tielle.

Sotien jälkeen yhteiskunta kuohui. Pinnalta katsoen yhteiskuntarauha rikkoutui, mutta pinnan alla laajan yhteistyöpolitiikan ajatus eli vahvana.

Suljetun talouden purkautuminen, globalisaatio ja digitalisaatio ovat kuitenkin mullistaneet maailman. Konsensuspolitiikka näyttää nyt vain jakopolitiikalta, jossa kaikki keskittyvät pitämään kiinni omista saavutetuista eduistaan.

Suomella on kaksi ongelmaa. Me velkaannumme, sillä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito maksaa enemmän kuin mihin yhteiskunnalla on varaa. Eikä meillä ole varaa entiseen, koska tuotteemme eivät mene kaupaksi entisellä tavalla. On löydettävä uusi sampo: uusia oivalluksia, uusia yrityksiä ja uusia tuotteita. Stubbin havainto näyttää pitävän paikkansa: tarvitaan uusia ajatuksia ja uusia tapoja toimia, eikä mitään tunnu tapahtuvan. On pakko saada aikaan muutos.

Esimerkki tästä ajelehtivasta tilasta on uuden valtakunnansovittelijan ensimmäinen työriita. Sähköliitto vaatii työntekijöille urakkatöissä työnantajille kuuluvaa työn järjestelyoikeutta, tai jos se ei käy, urakkapalkkoihin jopa 15 prosentin korotusta. Alan työnantajaliitto puolestaan vastasi vaatimuksiin julistamalla työsulun juuri, kun sovittelu oli aloitettu. Aivan kuin kumpikaan osapuoli ei näkisi, mitä ympärillä – esimerkiksi rakennusalalla – tapahtuu, kun työt katoavat muualle tai muualta tuleville.

Konsensuksen ajatuksesta kannattaa pyrkiä pitämään kiinni. Suomen vahvuus on ollut kyky sitoutua päätöksiin laajasti. Siksi on kyetty tekemään pitkäjänteistä politiikkaa.

Kun edessä on isoja rakenteellisia ja periaatteellisiakin muutoksia, laajapohjainen ja pitkäjänteinen sitoutuminen on hyvä tuki: se lisää Suomen uskottavuutta ja myös kiinnostavuutta sijoituskohteena.

Konsensuksen suurin arvo on se, että tällöin uudistuksissa otetaan huomioon eri väestöryhmien keskeiset näkökohdat. Tämä kuitenkin edellyttää, että puolueet hoitavat tehtävänsä eivätkä hylkää kannattajiaan ja periaatteitaan.

Suomessa luodaan nyt kriisitunnelmaa. Paras muutoksen tae on, että mahdollisimman laaja osa yhteiskuntaa sitoutuu keskeisimpiin muutoksiin. Tähänkin uudistusohjelmaan pätee työväenliikkeen reformistin Eduard Bernsteinin ajatus, että tärkeintä on liike.

Voi tietenkin käydä niinkin, että eri näkökantoja ja ihmisryhmiä edustavat puolueet ja eturyhmät eivät luota itseensä ja toisiinsa tarpeeksi, eikä yhteistyön politiikasta tule mitään.

Muutoksen pakko ei kuitenkaan katoa mihinkään. Silloin muutokseen pyritään pienemmän porukan voimin, mutta hinta on kallis. Suomi menettää yhden parhaista kilpailuvalteistaan.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat