Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin etsii, etsii, vaan ei soisi löytävänsä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Maxim Shipenkov / AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Maxim Shipenkov / AFP

Mitä pahemmaksi Venäjän taloudellinen ahdinko käy, sitä lähemmäs maan presidentti Vladimir Putin pääsee syyllisiä etsiessään.

Parin viime viikon aikana hän on lännen syyttelyn ohella joutunut jo tunnustamaan, että vikaa on myös Venäjässä. Eikä hän näytä pystyvän enää orkestroimaan talouspäättäjiä oman sävelmänsä soittajiksi. Julkisivuun tulee murtumia.

Vaikeuksien tunnustaminen ei välttämättä takaa sitä, että Putin tekisi oikeita ratkaisuja. Oikeat ratkaisut kun voivat avata tien, jota Putin ei halua edetä.

Joulun alla Putin kertoi vuotuisessa suuressa lehdistötilaisuudessaan, että Venäjän taloutta odottanee pari kovaa vuotta. Hän kertoi, että maan talous monipuolistuu ja ruplan kurssi vakautuu. Vaikka hänellä ei ollut antaa mitään neuvoa siihen, miten monipuolistuminen ja vakautuminen tapahtuvat, hän tuli kuitenkin myöntäneeksi, että Venäjän talouden kehittäminen on lyöty laimin, mitä myös ruplan heikentyminen heijastelee.

Vuoden loppua kohti myös realismi on kasvanut, kun on pohdittu Venäjän ensi vuoden budjettia.

Maan päättäjät eivät enää ota lähtökohdaksi öljyä, joka maksaa noin 100 dollaria barrelilta. Venäjän valtiovarainministeriössä arvioidaan, että jos hinta on 60 dollaria, kansantuote supistuu neljä prosenttia ja budjetti päätyy alijäämäiseksi.

Samaan aikaan energian myynnillä lihotettuja rahastoja myönnetään käytettävän venäläisten yritysten rahoittamiseen.

Eikä maassa enää uskota ruplan palaavan samalle tasolle, jolla se oli vielä vuosi sitten. Inflaatiokin todetaan jo julkisesti vaarallisen nopeaksi.

Kaikesta tästä summautuu se, että Venäjän ylimmät päättäjät valmistavat venäläisiä uuteen maailmaan. Sellaiseen, jossa elintaso laskee. Taakse jäävät ne vuodet, jolloin kasvu takasi elintason jatkuvan nousun ja toi mahdollisuuden kasvattaa budjetin kautta jaettavia etuuksia.

Venäjän talouden kriisiä ja kansalaisten elintason laskua Putin ei voi paeta. Ja kun hän otti kunnian talouden kasvusta ja elintason noususta, hän ei voi välttyä kriisiin syyllisten penkiltä.

Mutta jälkiään hän voi yrittää peittää. Mitä lähemmäs hän joutuu päästämään talousvaivojen syyllisten etsinnän, sitä kovemmaksi hän muuttaa maan sotilasopin ja ulkopolitiikan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat