Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntauudistus jatkuu liitosselvityksin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uudenvuodenaatto on kolmen kunnan itsenäisyyden viimeinen päivä. Ensi vuoden alusta Maaninka yhdistyy Kuopioon, Lavia Poriin ja Tarvasjoesta tulee osa Lietoa.

Yhdistyvistä kunnista Lavia ja Tarvasjoki ovat historiallisia poikkeuksia, sillä kunnat ovat kriisikuntia, joissa valtio ensi kertaa käytti oikeuttaan tehdä kuntaliitos vastoin liittyvien kuntien tahtoa. Vastaanottajapäässä olevat Pori ja Lieto eivät olisi huolineet taloudeltaan vuosien ajan kehnossa jamassa olleita pikkukuntia, mutta vastaan pullikointi ei auttanut.

Vuoden 2016 alussa on tiedossa yksi kuntaliitos, kun vaikeuksiin ajautunut Jalasjärvi liittyy osaksi Kurikkaa.

Kaikkiaan näiden liitosten jälkeen kuntien lukumäärä on pudonnut 2000-luvulla kolmeensataan. Kuntia on hävinnyt kartalta samassa ajassa 139.

Saldoksi ei tullut sataa kuntaa tämän vaalikauden loppuun mennessä, kuten pääministeri Jyrki Katainen (kok) rehvakkaasti ennusti Talouselämä-lehdessä alkuvuodesta 2012. Tällä vaalikaudella kuntaliitostahti on päinvastoin ollut erityisen vaisu verrattuna edelliseen, keskustajohtoisen hallituksen kauteen.

Syyt kuntauudistuksen lässähtämiseen tiedetään jo hyvin. Kataisen hallitus aloitti uudistuksen rummut päristen: tarkoituksena oli tehdä vahvoihin peruskuntiin nojautuva kuntarakenne, jonka luomiseksi olisi tarvittaessa käytetty pakkoliitoksia. Rysäysmäiseen kuntaremonttiin oli kaikkien aikojen tilaisuus, kun kuntapuolue keskusta oli joutunut lyötynä oppositioon. Hallitusneuvotteluissa keväällä 2011 puolueet löysivät ennätyksellisen nopeasti yhteisen linjan juuri kunta-asioista.

Hallituksen sisällä rohkeus loppui, kun ensimmäiset karttaluonnokset uusista kunnista alkoivat valmistua valtiovarainministeriön kuntaosastolla ja kuntien vastarinta koveni. Puolueet perääntyivät pakkoliitoksista, mikä tarkoitti sitä, että hallitukselta loppuivat keinot ajaa kuntauudistusta keskeisillä kaupunkiseuduilla, joissa edelleenkin rajat ovat liian vaikeita ylittää.

Kuntauudistus on silti edennyt. Heinäkuun alussa 2013 tuli voimaan kuntarakennelaki, jossa säädetään kunnan velvollisuudesta osallistua yhdistymisselvitykseen, selvitysalueiden muodostamisen perusteista ja niistä poikkeamisesta sekä selvityksen tekemisen aikataulusta.

Sen jälkeen kunnat ovat tehneet selvityksiä osin vapaaehtoispohjalta ja osin pakotettuina. Tällä hetkellä selvityksiä on meneillään nelisenkymmentä, ja niissä on mukana 182 kuntaa. Valtiovarainministeriön pakottamana selvitys on käynnissä 80 kunnassa, muun muassa Turun ympäristössä.

Tie ei ole helppo eikä välttämättä johda selvitystä pitemmälle. Esimerkiksi Lahdessa kuuden kunnan liitosehdotus kaatui valtuustoissa syyskuussa, ja joulukuun puolivälissä kuntajakoselvittäjä ehdotti korvikkeeksi kahta vahvaa kuntaa Lahden seudulle. Lahti ja Nastola yhdistettäisiin, samoin Hämeenkoski ja Hollola.

Osa kunnista on ollut syvästi hämmentynyt siitä, että yhdellä kädellä hallitus ajaa kuntaliitoksia ja toisella kädellä päättää sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) järjestämisestä, joka perustuukin kuntayhtymiin. Kuntaselvitysten ja -liitosten aikataulu oli alun perin sidottu sote-lain hyväksymiseen, mutta eduskunta sai käsiteltäväkseen ennen joulutauolle lähtemistä kuntarakennelain muutoksen, jossa aikataulua pidennettiin huhtikuulle 2016. Muuten laki pidetään ennallaan, eli kuntien on tehtävä selvitykset, jos laissa määritellyt kriteerit täyttyvät.

Sinänsä ei liene haittaa, jos kunnat valtion rahallisen avustuksen turvin tutkivat, mitä etuja ja haittoja selvitysalueen kuntaliitoksista olisi. Kehittämistyön ei pidä loppua sote-uudistukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat