Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Stubb liian rento pääministeriksi?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on varmastikin yhä erittäin suosittu poliitikko. Hänen suosionsa on kuitenkin laskenut sinä aikana, kun hän on hoitanut pääministerin vaativaa tehtävää.

Yhdeksi Stubbin synniksi – jopa omien joukossa – on laskettu se, että hän on ottanut hommansa vähän liiankin rennosti. Mieleen ovat jääneet kesäiset kuvat, kun pääministerimme saapui tiedotustilaisuuteensa keltaisissa shortseissa Jopolla polkien. Sellaista ei ole totuttu Suomen pääministeriltä näkemään.

Kuvitelkaa vaikkapa Paavo Lipponen (sd) tai Matti Vanhanen (kesk) Jopon selkään, saati polvihousuihin. Ei, ei sopisi tyyliin.

Stubb puolustaa tyyliään sanomalla, että pönöttämisen aika on ohi (IL 23. 12.).

Jotenkin tuntuu, että Ruotsissa tämäkin osataan paremmin. Moni varmaan muistaa Ruotsin edellisen – porvarillisen – valtiovarainministerin Anders Borgin poninhännän, pyöreät silmälasit ja korvarenkaan – sekä itsevarman hymyn. Stubb varmaankin tavoittelee jotain samaa: rentoa ja persoonallista, mutta silti uskottavaa.

Sosiologit tapaavat jakaa ihmisiä erilaisiin nelikenttiin. Nykyään kaupallisiin toimintoihinkin on pesiytynyt malli, jossa nelikentän muodostavat nopealiikkeiset – toiselta nimeltään uudistajat –, näkemykselliset, vakiintuneet ja mukavuudenhaluiset. Stubb kuuluu tässä jaottelussa ilman muuta uudistajiin.

Kuluttajina Stubbin edustama joukko kantaa muun muassa nimeä nopealiikkeiset nautiskelijat. Ei ihme, että Stubb puhuu mieluummin uudistajista.

Joukko, jota Stubb edustaa, pitää itseään mielellään edelläkävijöinä. Mutta näitä edelläkävijöitä on vain kymmenisen prosenttia koko kansasta. Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on vakiintuneita (40 prosenttia) tai mukavuudenhaluisia (30 prosenttia). Jos haluaa voittaa vaalit, väkeä on saatava liikkeelle näistä kahdesta joukosta.

Heille Stubb taitaa vain olla liian nopea liikkeissään.

Stubb epäilemättä vetoaa tiettyyn osaan äänestäjistä, mutta se osa on äänestäjistä epäluotettavimpia.

Erään keskustalaisen konkaripoliitikon sanoin: "Vaalipäivä on sunnuntai. Jos edellisenä iltana on ollut hauskat bileet, eiväthän ne edes jaksa nousta äänestämään."

Eikä Stubbin kaltaisia ole kovin paljon edes kokoomuksessa. Enemmän on vaikkapa Kalervo Kummolan oloisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat