Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropolihallinto uhkaa kaatua tai paisua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tästä piti tulla suuren kuntauudistuksen vaalikausi, mutta ei tullut. Loppuarviota hallituksen hallintouudistuksista on kuitenkin vaikea tehdä, sillä kaksi suurta uudistusta on vielä avoinna. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä ohjaava sote-lakiesitys voi vielä muuttua perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Toinen uudistus eli Helsingin seudun maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä päättävä metropolihallinto on vielä pahemmin kesken. Lakiluonnos saatiin lopulta joulukuussa lausuntokierrokselle, josta sen pitäisi palata helmikuun alussa. Moni poliittinen linjaus on yhä tekemättä. Aika uhkaa loppua kesken, kun vaalit painavat päälle.

Mielipiteiden jakolinjat kulkevat paitsi hallituspuolueiden myös kuntien välillä. Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö jäädyttäisi koko metropolihallinnon, jotta tilaa jäisi pääkaupunkiseudun kuntaliitokselle. Paljon pitäisi maailman kuitenkin muuttua, jotta Espoo tekisi vapaaehtoisen liitoksen Helsingin kanssa.

Sdp:n vaikuttajat ovat puolustaneet metropolihallintoa, mutta eivät aivan lakiluonnoksen hengessä. Puhemies Eero Heinäluoma esimerkiksi esitti marraskuussa, että Uudenmaan liitto voisi ottaa hoitaakseen metropolihallinnon tehtävät. Heinäluoma on Uudenmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Loppusuoran lähestyessä ongelmaksi tulee matematiikka. Metropolihallinnon alueeseen kuuluisi 14 kuntaa sekä halutessaan Lohja ja Porvoo. Uudenmaan liittoon kuuluu 26 kuntaa.

Eikä siinä vielä kaikki. Matkan varrella sote-palvelujen tuottamisvastuu on päätetty antaa kuntayhtymille, jotka lukumääränsä puolesta voisivat perustua nykyisiin sairaanhoitopiireihin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) kuuluu nyt 24 kuntaa.

Puolueet ovat vaikean ongelman edessä. Metropolihallintohankkeen kuoppaaminen ei poista ongelmia, joita sen pitäisi ratkoa. Jos metropolihallinto tulisi osaksi Uudenmaan liittoa, samalla alueella olisi suorilla vaaleilla valittu kaavoittaja ja valtavaa sote-budjettia pyörittävä kuntayhtymä.

Jos nekin yhdistettäisiin, Uudellemaalle syntyisi puolivahingossa todella jykevä maakuntahallinto. Ja juuri sitä hallitus halusi kuntauudistuksellaan välttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat