Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monimutkainen aika sallii suoran puheen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuosi 2014 oli suomalaisessa politiikassa monella tavalla paluuta menneeseen. Perinteinen ulkopolitiikka palasi asemaan, joka sillä on ollut viimeksi yli 20 vuotta sitten. Samoin kävi myös presidentin asemalle ulkopolitiikan keskeisenä toimijana.

Syyt löytyvät maailmalta, Suomesta ja myös henkilöistä.

Merkittävin muutos oli Venäjän halu pelata omilla säännöillään. Maa liitti itseensä Krimin, piti yllä sotaa Itä-Ukrainassa eikä osoittanut halua selvittää kunnolla malesialaisen matkustajakoneen ampumista alas. Ei siis ole ihme, että Suomessakin palattiin maantieteen sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan pohtimiseen.

Ulkopoliittista linjaa sovellettiin "vallitseviin oloihin" Suomessa tasavallan presidentin johdolla. Hallituksen rooli jäi odotettua ohuemmaksi. Presidentti Sauli Niinistö on suosittu, hallitus ei. Niinistö on myös käyttänyt presidenttikautensa ensimmäisen puolikkaan Venäjän-politiikan pohtimiseen, kun hallituksella on ollut loppumaton urakka talouskysymyksissä. Hallitus on myös ollut erimielinen, vaikka ajan merkit saavat kansalaiset odottamaan vakautta ja johtajuutta. Ministerit joutuvat murehtimaan ensi huhtikuun eduskuntavaaleja, presidentti ei.

Ulkopolitiikan aloitteen siirtymiselle Mäntyniemeen on yksinkertainen selitys. Presidentti ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe oli tänä vuonna pelkistetty. Ei katsauksia omaan ohjelmaan eikä kansalaisten yhteydenottoihin. Ei poimintoja sieltä täältä tai unohdettujen teemojen esiinnostoa. Niinistön puheessa oli vain kolme teemaa, jotka olivat kaikki isoja: ulkopolitiikka, talous ja ympäristö. Monimutkainen aika sallii suoran ja yksinkertaisen puheen.

Presidentti kuvaa usein puheissaan Suomen ulkopoliittista linjaa. On kuitenkin melko harvinaista, että linjan kokonaisesittely on uudenvuodenpuheessa, joka on suunnattu suoraan kansalaisille. Niinistön pitkin vuotta kehittelemät teemat olivat nyt kokonaisuus.

Presidenttien puheiden sarjassa Niinistön tekstin Venäjä-osuus oli monin osin poikkeuksellisen suorasukainen. Hän tuomitsi Venäjän teot ja käytti jopa sanaa sota epäsuorasti maan toimien yhteydessä.

Suomi haluaa säilyttää tiiviit yhteydet Venäjään ratkaisuja etsien mutta osana länttä.

Puolustuspolitiikassa Niinistö kannatti lisäpanostuksia puolustuspolitiikkaan ja tiivistyvää yhteistyötä Ruotsin kanssa. Luonnehdintaa EU:sta "Suomelle tärkeänä turvallisuusratkaisuna", vaikka siitä ei olisikaan puolustusratkaisuksi, voi pitää monitulkintaisena. Esimerkiksi se jäi kuulijan arvioitavaksi, pitikö presidentti EU:ta jo nyt jäsenmaidensa koskemattomuuden turvaajana vai oliko se toivomus tai vakava vaatimus.

Vuoden mittaan haastatteluissa ja julkisissa lausunnoissa on jäänyt hiukan epäselväksi, mitkä tekijät vaikuttavat mahdollisen Nato-jäsenyyden hakemiseen. Nyt muotoilu oli selvä. Jäsenyyden hakeminen riippuu pelkästään suomalaisten omasta tahdosta.

Puhe ei hakannut linjaa kiveen vaan kuvasi Suomen nykyistä tilannearviota, tavoitteita ja toiminnan periaatteita.

Niinistön ulkopoliittinen aktiivisuus vuonna 2014 osoittaa, ettei valta perustu pelkästään lakipykäliin vaan myös tilanteeseen ja näkemykseen. Sama koskee presidentin asemaa talous- ja ympäristökeskustelussa. Puheenvuoroille eivät anna kaikupohjaa muodolliset valtaoikeudet vaan kyky nousta arjen taktikoinnin yläpuolelle.

Eduskuntavaalien lähestyessä sellaisten puheenvuorojen käyttämisen ei tarvitsisi olla presidentin yksinoikeus. Vaikuttaa siltä, että kansalaiset olisivat valmiita isojen kysymysten pohtimiseen myös muualla kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat