Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johdonmukaiset päätökset madaltavat poliittista riskiä

Pääkirjoitus
 
Juha Vekkilä ja Arto J. Virtanen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Suomeen halutaan investoida vain, jos yhteiskunnan kehitys on riittävän ennakoitavaa.

Suomessa on pulaa työstä. Tuotannon kasvua ja siten uusia työpaikkoja synnyttäviä kotimaisia ja ulkomaisia investointeja tarvittaisiin kipeästi. Talouden ongelmat ovat vähentäneet investointeja, mutta investointihalukkuuteen vaikuttaa sekin, kuinka hyvin yhteiskunnallisia päätöksiä voidaan ennakoida.

Yhteiskunnallisen toimintaympäristön ennakoitavuutta arvioitaessa puhutaan poliittisesta riskistä. Poliittisen riskin kasvaminen laskee investointien tuotto-odotuksia ja vähentää sijoittajien investointihalukkuutta.

Poliittinen riski on pieni, jos yritykset ja muut investoijat pitävät säännösympäristöä ja veropolitiikan kehitystä johdonmukaisina ja ennakoitavina. Riski kasvaa, kun toisiaan seuraavat päätökset vetävät eri suuntiin.

Viime vuosina Suomessa ei ole onnistuttu tekemään johdonmukaisia päätöksiä, jotka olisivat lisänneet maan houkuttelevuutta investointikohteena. Yhä useammat poliittiset vaikuttajat ja elinkeinoelämän johtajat pitävät lainsäädännön kehitystä heikosti ennakoitavana. Tämä näkyi myös Aula Researchin viime syksynä toteuttamassa ja Hill+Knowlton Finlandin tilaamassa kyselytutkimuksessa. Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista poliitikoista ja lähes jokainen elinkeinoelämän johtaja katsoi poliittisen riskin kasvaneen Suomessa viiden viime vuoden aikana.

Elinkeinoelämän näkemykset eivät ehkä yllätä, sillä yritysjohtajien mielestä oikeansuuntaisetkin päätökset ovat usein riittämättömiä – aina löytyy parannettavaa. Erityistä huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää poliittisten päättäjien heikentyneeseen optimismiin.

Vuosikymmeniä vaalittu konsensus perustui eräänlaiseen yhteiskuntasopimukseen eli yhteiskunnan eri ryhmien keskinäiseen luottamukseen sekä taakan- ja työnjakoon niiden välillä. Nyt luottamus rapautuu. Jos suomalaiset päättäjät eivät itse usko johdonmukaiseen päätöksentekoon, kuka sitten?

Vuoden 2011 eduskuntavaalien tulos ravisutti poliittisia valta-asetelmia. Perussuomalaisten nousun nähtiin vaikuttaneen jopa hallituspolitiikkaan, vaikka perussuomalaiset jäivät oppositioon. Myös Euroopan talouskriisi vahvisti epävarmuuden tunnetta. Noista ajoista on pian neljä vuotta, mutta poliittista riskiä pidetään entistä suurempana.

Onko Suomi ajautumassa tilaan, jossa vahvan ja toimintakykyisen hallituksen muodostaminen osoittautuu toistuvasti vaikeaksi, kuten Ruotsissa on käynyt? Laajapohjainen Jyrki Kataisen hallitus ei kyennyt luottamusta vahvistamaan. Tämä asettaakin kyseenalaiseksi opin hallituksen leveistä hartioista ja kyvystä sitouttaa laajasti eri kansalaisryhmät.

On toki selvää, että poikkeuksellisen vaikea taloustilanne käytännössä pakotti hallituksen moniin "vastentahtoisiin" päätöksiin. Poliittisen riskin kasvua selittääkin osittain myös kansainvälisen talouden epävarmuus.

Suomalaiset vaikuttajat pitävät ongelmana erityisesti vaalikausien sisällä esiintyvää politiikan jatkuvuuden ja johdonmukaisuuden puutetta. Eduskuntavaaleista, jotka on viime vuosikymmeninä järjestetty tasaisesti neljän vuoden välein, osataan odottaa muutoksia politiikan linjaan. Sen sijaan erityisesti vaalikausien kuluessa tehdyt poliittiset suunnanmuutokset ovat omiaan kasvattamaan poliittista riskiä.

Esimerkiksi viime vuosina kehys- ja budjettiriihissä tehdyt yllättävät päätökset ovat kasvattaneet poliittista riskiä investoijien silmissä.

Täysin ei tule ohittaa myöskään vaalikausien yli ulottuvan, pitkäjänteisen politiikan valmistelun merkitystä.

Elinkeinoelämän vaikuttajat perustelevat huoltaan poliittisesta riskistä muun muassa sillä, että poliittisten päättäjien ja elinkeinoelämän edustajien välillä ei käydä riittävästi vuoropuhelua. Vaalien lähestyessä tiiviimpi vuoropuhelu auttaisi poliitikkoja ja elinkeinoelämän vaikuttajia ymmärtämään paremmin toistensa tavoitteita. Se taas lisäisi päätöksenteon johdonmukaisuutta ja vahvistaisi investointihalukkuutta.

Suomella ei ole varaa ikäviin yllätyksiin, ohipuhumiseen tai keskeisten yhteiskuntaryhmien välisen keskustelun laiminlyömiseen.

Juha Vekkilä ja Arto J. Virtanen
Vekkilä on Aula Researchin vaikuttajatutkimuksen asiantuntija. Virtanen on Hill+Knowlton Finlandin vaikuttajaviestinnän asiantuntija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat