Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silakkaa ja selfieitä

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

"Sovitaanko, että minä juon nyt kahvia", tokaisi kokoomuslainen pääministeri Harri Holkeri vuonna 1990, kun toimittajat piirittivät häntä kokoomuksen laivaseminaarissa ja kyselivät hänen presidenttihalujaan.

Televisiokameroiden ikuistama tiuskiminen muokkasi mielikuvaa koppavasta pääministeristä, joka itse vielä pahensi asiaa suosittelemalla myöhemmin pääministerin haastattelutunnilla, että suomalaisten pitäisi lisätä silakan käyttöä ja vähentää sisäfileen syömistä. Hyvää tarkoittava mutta alentuvalta kuulostava neuvo alkoi elää omaa elämäänsä.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 1991 kokoomus ja sen hallituskumppani Sdp kokivat pahat tappiot, eikä hallituksesta kesken kauden pakoon pötkinyt Smp:kään onnistunut sen paremmin.

Sen sijaan keskusta sai kuuluisan veret seisauttavan vaalivoittonsa, ja seuraavana pääministerinä aloitti valtiomiestehtävissä aiemmin koettelematon Esko Aho.

Tästä ei tietenkään pitäisi vetää mitään yhtäläisyyksiä nykypäivään. Holkerin pääministerikaudesta on sentään neljännesvuosisata.

Perimmäinen tilanne on silti sama: talous luhistuu alta, ja suomalaiset hakevat syyllisiä kulutusjuhlan hiipumiseen. Se ei suosi hallituksen vetäjää. Lisäksi kokoomuksella on taas pääministeri, jolla on vaikeuksia julkisen kuvansa kanssa.

Suomalaisille – eikä medialle – ei kelpaa olla liian jäykkä kuin Holkeri eikä liian rento kuten istuva pääministeri Alexander Stubb. Holkeri joi kahvia ylhäisessä yksinäisyydessään, Stubb kerää kaikki ryhmäkuvaan. Kumpikin ärsyttää.

Johtaminenkaan ei suju. Holkerin hallitus yritti hallittua rakennemuutosta, Stubbin joukkue yrittää kursia kasaan rakennepoliittista uudistusta. Kumpikin urakka olisi vaatinut kovempia päätöksiä kuin mihin hallitus lopulta pystyi.

Voi olla, että kokoomuksen pääministerivuoro jää jälleen yhteen kauteen.

Tuntuu, että kakkospaikka ja valtiovarainministerin tehtävä istuvat paremmin kokoomuksen valtionhoitajapuolueen identiteettiin. Kokoomuslaiset valtiovarainministerit muistetaan muustakin kuin lentävistä lauseista tai poseerauksista.

Esko Ahon hallituksen kirstunvartija Iiro Viinanen (kok) sai aikoinaan tappouhkauksia, mutta jälkikäteen häntä on suitsutettu. Sauli Niinistö (kok) rakensi kansansuosionsa nuukana kamreerina. Jopa Jyrki Katainen (kok) oli Financial Timesin mielestä ainakin hetken koko Euroopan paras valtiovarainministeri.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat