Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkipalvelujen hyytyminen herättää hankalia kysymyksiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaivinkone katkaisee kaapelin ja samalla satojentuhansien asiakkaiden verkkoyhteydet. Ohjelmistovika jumiuttaa puhelut. Suomalaiset ovat viime aikoina joutuneet huomaamaan, että teknologian kehittyminen tuo myös uudenlaisia harmeja. Vaikka ongelmiin pyritään varautumaan jo suunnitteluvaiheessa määrittelemällä varajärjestelmät ja -yhteydet, kokemus osoittaa, ettei tulos ole aukoton.

Sähköisiin pankkipalveluihin tottuneet suomalaiset saivat asiasta muistutuksen vuodenvaihteen aikoihin, kun OP-pankin palveluissa oli laajoja häiriöitä. Pankkikortit eivät toimineet, rahaa ei voinut nostaa automaateista eikä verkkopalvelujen käyttö onnistunut.

Tapaus oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että syynä ei ollut inhimillinen erehdys eikä tekninen vika vaan tahallinen ulkopuolinen ja poikkeuksellisen laajamittainen palvelunestohyökkäys, joka kuormituksellaan kampitti järjestelmät. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa.

Pankkipalvelut ovat arjen toiminnan kannalta hyvin tärkeä osa yhteiskuntaa. Ihmisten pitää luottaa pankkeihin, että heidän rahansa pysyvät tallessa ja että niitä pystyy sujuvasti käyttämään. Nyt rahojen katoaminen tileiltä ei ollut missään vaiheessa uhkana, mutta ongelmat aiheuttivat varmasti harmia monelle uuden vuoden juhlijalle tai arkipäivän ostoksien tekijälle.

Tapahtumien selvittämisessä on kaksi mielenkiintoista kysymystä. Ensimmäinen on se, onko kyse yleistyvästä ilmiöstä vai tietojärjestelmien kasvukivuista.

Jos ongelmat osoittautuvat kertaluonteisiksi, ihmisten käyttäytyminen tuskin muuttuu parin harmia aiheuttaneen päivän jälkeen.

Jos taas odotettavissa on samanlaisia tilanteita vastedeskin, siirtyminen käteisen rahan ajasta kokonaan digitaalisen maksuliikenteen aikaan voi hidastua, vaikka muutos toisi tehokkuutta ja taloudellista hyvää.

Toinen kysymys liittyy verkkohyökkäyksen taustalla oleviin motiiveihin. Kyse voi olla yksittäisen toimijan halusta tehdä kiusaa tai osoittaa oma tekninen taitavuutensa. Mukana voi olla myös järjestäytyneempää toimintaa, jossa tavoitellaan taloudellista tai muuta hyötyä.

Vastauksien saaminen on varmasti vaikeaa, mutta se olisi tarpeen, jotta käsitys arjen riskeistä olisi realistinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat