Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalivuosi alkoi jo

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka katukuvasta ei vielä millään voisi arvata, monen kansanedustajan takaraivossa asia painaa: vaalivuosi on alkanut. Eduskuntavaaleihin on enää nelisen kuukautta aikaa.

Moni luopuu kansanedustajan paikastaan vapaaehtoisesti, mutta vielä useampi ei niinkään vapaaehtoisesti. Normaalisti noin kolmasosa edustajista vaihtuu vaaleissa. Koska taloudellisesti kehnot ajat jatkuvat aina vain, moni edustaja saattaa tuntea äänestäjien pettymyksen nahoissaan ja pudota eduskunnasta.

Kohtapuoliin varmaan muutkin puolueet kuin Sdp aloittavat kampanjansa. Keskustan linjauksia kuullaan helmikuussa (KL 29. 12.).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi uudenvuodenpuheessaan päättäjiltä leikkauslistoja: luetteloa siitä, mistä itselle tärkeistä menoista kukin olisi valmis tinkimään. Vertauskohdaksi hän mainitsi silloisen kansanedustajan, nykyisen europarlamentaarikon Liisa Jaakonsaaren (sd) vuonna 1994 esittelemän säästölistan, "Liisan listan". Siinä oli lueteltu sosiaalietuuksien leikkauksia, joita ei ollut totuttu kuulemaan demarin suusta.

Presidentin toiveen voi ymmärtää: taantuma on erilainen kuin 1990-luvun alkupuolen lama mutta yhtä tuhoisa. Juustohöylällä julkista taloutta ei saada kuntoon. Uutta nousua rakennettaessa tarvitaan myös valintoja: mikä pidetään, mistä luovutaan.

Toivottavasti puolueet osaavat vältellä liikoja vaalilupauksia. Ainakaan äänestäjien ei kannata ottaa lupauksia liian tosissaan. Koska Suomessa ei Ruotsin tai Britannian tapaan ole blokkivaaleja, hallituspuolueet joutuvat toisilleen neuvotteluissa suuriakin myönnytyksiä tekemään.

Edellisten eduskuntavaalien tunnetuimman vaalilupauksen antoi Sdp:n silloinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Hän erehtyi – jonkin verran johdateltuna – lupaamaan, ettei Sdp istu hallituksessa, joka korottaa eläkeikää. Ilman huonosti harkittua tokaisua eläkeratkaisu saattaisi olla jo toimeenpanovaiheessa. Yksittäisen ihmisen kannalta ylimääräinen viive eläkeiän nostamisessa saattaa olla nyt hyvästä, mutta julkisen sektorin kestävyysvajekin päätyy lopulta kansalaisten maksettavaksi.

Samaan aikaan taustalla, kabineteissa ja saunatiloissa, pohditaan jo tulevia hallitusvaihtoehtoja. STT teki joulun alla kiertokyselyn kokoomuksen piirijohtajille hallituspohjasta. Lopputulos oli, että suurin osa piirijohtajista haluaisi vaalien jälkeen kokoomuksen ja keskustan varaan rakentuvan porvarihallituksen.

Kokoomuksen kannalta on ikävää, ettei kiinnostus ole molemminpuolista. Keskustan kellokkaiden ylivoimainen suosikki hallituskumppaniksi on Sdp. Jopa perussuomalaiset kelpaavat keskustalle kokoomusta paremmin. Suomenmaan kyselyssä keskustan puoluevaltuutetuista kolme neljästä haluaisi hallituskumppaniksi Sdp:n, joka toinen perussuomalaiset ja vain joka neljäs kokoomuksen.

Käytännössä on varmaa, että hallituspohja vaihtuu. Siihen viittaavat mielipidemittaukset – jotka tosin saattavat vielä muuttua reippaastikin – sekä se, että kokoomus ja Sdp hädin tuskin enää sietävät toisiaan hallituksessa. Keskusta on kannatuskyselyissä niin ylivoimainen muihin suurehkoihin puolueisiin verrattuna, että todella paljon pitäisi tapahtua, jotta keskusta putoaisi ulos seuraavasta hallituksesta.

Ottamatta kantaa puolueisiin vaalituloksesta kannattaa toivoa sellaista, että se tekee mahdolliseksi useamman kuin yhden hallituskoalition. Tämän vaalikauden hallitusten ongelmista suuri osa johtuu siitä, että vaalituloksesta kieltäytymisten jälkeen ei jäänyt jäljelle paljon muita vaihtoehtoja kuin valituksi tullut ylileveä kokoonpano. Kuten tämän vaalikauden odotettua heikommista saavutuksista on huomattu, joutokäyntiin ei Suomella oikein olisi tässä tilanteessa varaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat