Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsensus haittaa työelämän kehitystä

Pääkirjoitus
 
Rauno Vanhanen

Vapaa toimittaja Antti Blåfield pelkää (HS Kolumni 30. 12.) Suomen menettävän yhden parhaista kilpailuvalteistaan, jos meillä luovutaan nykyisenlaisen konsensuksen vaalimisesta poliittisessa päätöksenteossa.

Mutta mitä on se suomalainen konsensus, jota pitäisi muuttaa? Konkreettisesti ilmaistuna se on työmarkkinajärjestöjen kielto- eli veto-oikeus kaikissa työelämää sivuavissa asioissa. Poliittiset päättäjät eivät toteuta yhtäkään muutosta, jota jompikumpi työmarkkinaosapuoli vastustaa. Poliittiset päättäjät eivät edes voi panna vireille työlakien muutosta, jonka käynnistämisestä ei vallitse yhteisymmärrystä järjestöjen kesken.

Tuloksena on, että suomalaisten yritysten pärjäämiseen vaikuttavat työelämän pelisäännöt ovat jämähtäneet vuosikymmenten takaiselle tasolle. Työmarkkinajärjestöt itse ovat tietenkin nykykonsensuksen takana, koska se antaa järjestöille vahvan yhteiskunnallisen vallan ohi vaaleilla valittujen edustajien.

Blåfield viittasi Britanniassa toteutettuihin uudistuksiin. On kuitenkin hyvä huomata, että niin pitkälle menevää "konsensusta" kuin Suomessa on järjestöjen veto-oikeuksineen, ei ole enää ollut missään muussa Euroopan maassa.

Rauno Vanhanen
työelämäasioista vastaava johtaja
Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat