Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Vieraskynä-palsta

Asiantuntijat varoittavat: Suomalaiset elävät huomaamattaan yli varojensa piilokuluttamisen takia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Päivi Hentunen ja Juha A. Pantzar.
Päivi Hentunen ja Juha A. Pantzar.

Maksutapojen muuttuminen on johtanut siihen, että monet elävät huomaamattaan yli varojensa.

Kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut vuosi vuodelta ja kolkuttelee nyt jo 120:tä prosenttia. Velkaantumisasteella tarkoitetaan luottojen suhdetta kotitalouden käytettävissä olevaan vuosituloon.

Monet suoriutuvat veloistaan, mutta yhä useammalle velkaantuminen näyttää olevan ongelma. Kirjattujen maksuhäiriömerkintöjen määrä lähenteli viime vuonna jo ennätystä.

Velkaantumisen taustalla on lähes aina kuluttaminen yli varojen. Periaatteessa kuluttaminen on seurausta tietoisista valinnoista, mutta harkintaa käytetään aiempaa harvemmin ja tuntuma käytettävissä olevien varojen määrään on heikentynyt.

Maksutapojen ja sopimuskäytäntöjen kehittyminen on muuttanut maksamisen monelta osin näkymättömäksi. Yleensä sähkö-, puhelin- ja internetlaskujen kaltainen peruskulutus menee tililtä automaattisesti maksuun.

Tämä koskee myös viihdesopimuksia. Television katsominen on muuttunut yhä enemmän erillistä maksua vastaan tapahtuvaksi palveluksi. Samalla taloudella voi olla useita kanavapaketteja ja elokuva- tai musiikkipalveluja, joista peritään kuukausimaksu. Pienistä puroista kasvaa lopulta iso virta.

Palvelusopimukset tehdään yleensä pitkäksi ajaksi, koska palvelun hinta esimerkiksi kuukaudessa on silloin edullisempi. Tili tuntuu tyhjenevän kuin itsestään.

Maksutapojen muutoksessa on paljon hyvääkin: uudet maksutavat säästävät aikaa ja vähentävät kotibyrokratiaa. Valitettavasti nykyinen tapa hoitaa maksuja myös hämärtää käsitystä siitä, paljonko tilipussissa on vielä jäljellä.

Periaatteessa olisi helppo käydä verkkopankissa katsomassa, paljonko tilillä on vielä rahaa ja onko uusien palvelujen hankkimiseen varaa. Silti harva meistä tulee kovin usein näin tehneeksi.

Myös tavarakauppa on palvelujen ohella tullut pysyvästi kotisohvalle. Miten helppoa onkaan tehdä ostoksia kotona, kun ei tarvitse lähteä ruuhkaiseen ostoskeskukseen. Verkkokaupassa voi käydä vaikka lauantai-iltana viinilasin äärellä.

Muotiblogista voi tilata mukavalta näyttävän vaatteen hiiren klikkauksella. Maksamisestakaan ei tarvitse kantaa heti huolta, kun ostokset tehdään luotolla. Saattaa kuitenkin käydä niin, että luottokorttilaskun saapuessa kiinteät kuukausittaiset sopimusmaksut ovat jo tyhjentäneet pankkitilin.

Pankki- tai luottokortilla maksamisen yleistyminen on johtanut huomaamatta tapahtuvan piilokuluttamisen lisääntymiseen.

Kortilla maksamisen logiikka poikkeaa käteisoston logiikasta. Käteisellä ostettaessa vilkaistaan yleensä ensin, paljonko lompakossa on rahaa ja suhteutetaan ostokset siihen. Harva lähtee hakemaan automaatilta lisää rahaa, jos mielitekoja on enemmän kuin käteistä.

Kortilla maksaessaan kuluttaja valitsee yleensä vaikkapa ruokakaupassa sen mitä ajattelee tarvitsevansa. Jos kassalle siirryttäessä ei ole tarkkaa tuntumaa siitä, paljonko tilillä on rahaa ja paljonko laskuja on vielä erääntymässä, ostokset tehdään usein luottokortilla.

Monet velkaneuvontatyön asiakkaat kertovat, että velkaongelma on syntynyt vähitellen. Kun ihminen kuluttaa jatkuvasti maksukykynsä äärirajoilla tai vähän sen yli, hänellä ei ongelmiin joutuessaan ole juuri liikkumavaraa. Kun tilillä olevat rahat menevät automaattisesti sopimuslaskuihin ja luottokorttimaksuihin, perushyödykkeet on ostettava luotolla. Elämästä tulee luoton varassa koko ajan kalliimpaa ja joustamattomampaa.

Kotitalouden tulojen ja menojen tasapainottaminen on vaikeaa. Se ei välttämättä edes kiinnosta kuluttajaa, joka ei näe hänelle tulevia laskuja. Ostettujen palvelujen ja tavaroiden tarpeellisuuden arviointi jää usein tekemättä.

Kustannukset kannattaa usein tarkistaa koko sopimusajalta. Tuleeko esimerkiksi kuntosalilla käytyä niin usein, että kuukausimaksua kannattaa maksaa? Tai olisiko elokuvien katseluoikeuksia järkevämpää ostaa yksitellen kuin kanavapakettien muodossa?

Kaikki kuluttaminen on syytä suhteuttaa maksukykyyn ja todellisiin tarpeisiin.

Päivi Hentunen ja Juha A. Pantzar
Hentunen on Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja ja Pantzar Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat