Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toive vuodelle 2015: Vähemmän ruoskaa, enemmän armoa

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Yksi maailman toimivimmista ikiliikkujista on takuulla mylly, joka pyörii juhlakausista katumukseen ja takaisin. Vuodenkierto on taas vaiheessa, jossa pahimmasta pimeydestä on selvitty tukevan ruoan voimin eikä kevät saavu ilman paastoa ja tiukkaa itsekuria.

Juuri nyt vaunumme on korkealla yläilmoissa ja pyörä kääntyy lähteäkseen huimalla vauhdilla alaspäin. Nyt on tipattomuuden, piiskan, ruoskan ja superruoan hetki.

Elämäntaito-oppaat, positiivisuusluennot ja hyvän mielen seminaarit ovat kasvattaneet ison porukan self made -guruja, joiden neuvoja nyt luetaan.

Ei siinä muuta tarvita kuin että ajattelee myönteisesti ja johan alkaa tapahtua! Paino vähenee, ja saat uuden työpaikan.

Suosikkini on ylevä ajatus, ettei mieli saa askarrella kielteisten asioiden parissa, kun kokkaa, koska silloin paha energia tarttuu ruokaan ja saa kaikki sitä syövät huonolle tuulelle. Muistakaa tämä myös siellä keskuskeittiöissä.

Kunpa uudet työpaikatkin syntyisivät, talous tasapainottuisi ja sodat loppuisivat vain positiivisten ajatusten voimin. Mutta eihän se niin mene.

Asenteet muuttuvat ajatuksia hitaammin ja arvot vieläkin hitaammin, jos edes ovat muuttuakseen. Hyväkin tarvitsee tekijänsä, jotka ovat valmiita kovaan ja sinnikkääseen työhön.

Sattumalta myös vaalikausien nelivuotiskierto on taittumassa kohti trimmausvaihetta.

Kaikki eduskuntavaalien merkit ovat ilmassa: gallupeiden altavastaajat jyrähtelevät kaikkea muuta kuin positiivisin äänenpainoin, urheilijoita ilmestyy puolueiden ehdokaslistoille ja kansanedustajaehdokkaat liittyvät Twitteriin kadotakseen sieltä keskustelemasta, kun vaalit ovat ohi.

Mutta voisiko maailmamme toimia jotenkin muuten kuin kiertämällä ennalta arvattavaa ympyrää? Entä jos vain liikkuisimmekin koko ajan enimmäkseen eteenpäin?

Olemme jo hyvän aikaa matkanneet kohti yksilöllisempiä arvoja, omaa maailmaamme. Joulun alla tuli kuitenkin tunne, että olemme taas heränneet yhteisvastuuseen ja huoleen muidenkin hyvinvoinnista.

Kanssaihmisten aktiivisuudesta ja auttamishalusta tosin poiki heti tänne toimitukseenkin huolestuneita yhteydenottoja: ettei tässä nyt vaan romuteta julkista sektoria ottamalla huolenpitoa toisista omalle kontolle? Huoli lienee turha, sillä hyvän tekemisen saralla meillä on paljon hommia.

Tässä onkin toiveeni numero yksi uudelle eduskunnalle ja samalla työmarkkinajärjestöille: toimikaa oikeasti niin, että työllistäminen helpottuu ja myös pienyrityksiä kannattaa perustaa, esimerkiksi hoiva-alalle.

Säännösviidakkoa voi karsia, mutta ennen kaikkea voi kasvattaa maalaisjärkeä.

Vai mitä järkeä on siinä, että jääkaapin tyhjennyttyä huonokuntoinen vanhus kuskataan kodistaan sen sairaalasängyn vierelle, jossa hänen omaishoitajanaan toiminut poikansa makaa veritulppa keuhkoissaan? (HS 27. 12.)

Toinen toiveeni voisi olla rehellinen puhe. On suomalaisten aliarvioimista puhua muunneltua totuutta siitä, että asiat ovat toisin kuin ne todellisuudessa ovat.

Kestämme kyllä hallitusta vaivaavat huonot välit ja tiukat ajat, kunhan asioista puhutaan suoraan. Emme kestä enää yhtään käsittämättömillä selityksillä ja kiertelyillä kuorrutettua sote-sopua.

Ja jos saa vielä sanoa kolmannen toiveen, niin se on sitten se myönteinen ajattelu. Ollaan armollisia, vähempikin riittää.

Ei tarvitse luvata otsasuoni kiristäen marketin tuulikaapissa, että kyllä minä järjestän vanhustenhuollon kuntoon. Meille riittäisi sekin, että lupaa toimia rehellisesti, puhua suoraan ja tehdä yhteistyötä tärkeän päämäärän hyväksi yli puoluerajojen. Ihan aidosti, ilman sen kummempaa fantastisuutta.

Aloitetaan vuosi, jolloin olemme itsellemme ja toisillemme armollisia ja keskitymme liikkumaan eteenpäin.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat