Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius on yhä yhteisempää omaisuutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi alkaneen vuoden teemoja on säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan viettäminen. Luvassa on tietenkin runsaasti konsertteja, kilpailuja, tapahtumia ja näyttelyjä kotimaassa, mutta jo nyt on tiedossa paljon ohjelmaa myös maailmalla. Sibeliusta halutaan muistaa kaikilla mantereilla.

Juhlavuosi on merkittävä koko suomalaiselle kulttuurille. Sävellysten lisäksi esillä ovat suomalaiset kapellimestarit ja solistit. Sibeliuksen kotimaa muistetaan mainita sanomalehdissä, radioasemilla ja televisio-ohjelmissa. Moni suomalaisten ulkomailla järjestämä tapahtuma saa tänä vuonna erityisluonteensa musiikista.

On kuitenkin hyvä huomata, että Sibelius on siirtynyt jo yhdeksi niistä kulttuurin suurhahmoista, jotka irtoavat kansallisesta taustastaan ihmiskunnan yhteiseksi omaisuudeksi.

Toki Finlandian soidessa ajatukset kulkeutuvat helposti Suomeen, mutta Valse tristen kohdalla vuorossa ovat yleisinhimilliset tunteet. Ellei niin olisi, Sibelius ei olisi koskaan noussutkaan maailmanmaineeseen.

Sibeliuksesta voi silti nauttia myös täysin kotimaisesta näkökulmasta. Hänen teoksiaan kuunnellessa voi eläytyä paitsi säveltäjän sisäiseen maailmaan myös niihin tunteisiin, joita suomalaiset ovat eri vuosikymmeninä sävelistä saaneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat