Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin tarvitsen 38:aa huivia?

Pääkirjoitus
 
Minna Nalbantoglu Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Jouluna moni etsi lahjoja kirpputoreilta, joko ihan perinteisiltä (HS 19. 12.) tai netissä toimivilta (HS 23. 12.).

Kirppareille ei aja pelkkä rahapula ja ankeiden aikojen tuoma epävarmuus.

Monien arvioiden mukaan ihmisten kulutustottumukset ovat muuttumassa: tyhjänpäiväinen shoppailu alkaa tuntua onnettoman vanhanaikaiselta, kun kierrätys ja tuunaaminen ovat arvossaan.

Palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi Tampereen yliopistosta uskoo, että tulevaisuudessa lainaamme ja ostamme toisilta kuluttajilta yhä enemmän.

Taustalla on suuria tuulia, jotka puhaltavat samaan suuntaan. Ympäristötietoisuus kasvaa, ja internet saa kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan tehokkaasti ohi perinteisten kauppapaikkojen.

Lisäksi yhä useampaa vaivaa roina-ahdistus. Tavaraa vain on liikaa.

Minulla on 38 kaulahuivia, vaikka en ole muotitietoinen. Poikani eivät käytännössä koskaan enää leiki autoilla, mutta heillä oli niitä ennen joulua 116.

Ympäristöjärjestöjen mukaan tarvitsisimme puolitoista maapalloa tuottamaan ne luonnonvarat, jotka ihmiskunta vuodessa kuluttaa.

Jos vakaumuksellisten vihreiden lisäksi tavallinen keskiluokkainen väki herää miettimään, tarvitaanko sitä 39. kaulahuivia, ehkä nykyinen maapallomme alkaa riittää meille edes vähän paremmin.

Ilmiön kärsijäksi voisi helposti nähdä kaupan, jolla ei tässä taloustilanteessa mene kaksisesti muutenkaan. Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen indikaattorin mukaan vähittäiskaupan luottamus on vajonnut historiansa pienimpiin lukemiin.

Kierrätysinnon ei tarvitse olla kaupalle yksiselitteisen huono asia, mutta muutospaineita se lisää.

Esimerkiksi lastenvaatemerkki Polarn O. Pyret on järjestänyt kierrätystapahtumia vaatteilleen, ja Helsingin Töölössä lastenvaatepuodin takahuoneessa toimii myös kirppari.

Murroksessa oleva suhtautuminen tavaraan voi hyvinkin poikia uusia ansaintamahdollisuuksia valppaille kauppiaille. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja muistuttaa, että kaupan on esimerkiksi pyrittävä myymään kierrätettyyn pinnasänkyyn peitto ja unilelu.

Eikä ostelun hillitseminen helppoa ole,

kuten ainakin jokainen lapsiperheen vanhempi tietää.

Vaikka äiti kuinka potisi roinaähkyä, tämän joulun jälkeen meillä on leluautoja 118 kappaletta.

Minna Nalbantoglu minna.nalbantoglu@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n talouden
ja politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat