Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-laki laukaisi kunnissa kokonaisulkoistusten aallon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuoden vaihtuessa kolme kuntaa, Rantasalmi, Parkano ja Pyhtää, ulkoistivat sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityisen yrityksen hoitoon. Kunnat tekivät sopimuksiaan siinä vaiheessa viime vuotta, kun sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) järjestämislain yksityiskohdat olivat vielä auki.

Lakitekstin valmistuminenkaan ei pyörtänyt niiden päätöksiä. Kuntapäättäjät ovat huolissaan etenkin oman kuntansa palveluista ja kustannuksista vuoden 2017 alusta syntyvillä sote-alueilla.

Kunnat saivat vain lisäpontta, kun lain antamisen yhteydessä julkistettiin kuntakohtaiset alustavat laskelmat soten vaikutuksista.

Aiempia kuntien ulkoistuksia on ajanut erityisesti huoli lääkäreiden saatavuudesta. Huoleen on tullut soten seurauksena uusia sävyjä, jotka liittyvät kunnan itsenäisyyteen ja omaan budjettivaltaan.

Terveyspalveluyrityksille vuodenvaihde on ollut hedelmällistä aikaa. Kuntien huoli soten vaikutuksista on merkinnyt esimerkiksi Terveystalolle sitä, että sekin pääsi ensi kertaa kokonaisulkoistusten markkinoille tekemällä kuuden vuoden sopimuksen Rantasalmen kanssa. Parkano puolestaan käyttää yhteisyritysmallia Pihlajalinnan kanssa.

Vastaavanlaisia ulkoistussopimuksia voi olla vielä lisää, sillä eri tiedotusvälineiden keräämät tiedot kertovat, että jo ulkoistaneiden lisäksi noin kymmenkunta kuntaa on käynyt neuvotteluja asiasta. Kunnissa asiasta on paljon erimielisyyttä, joten kaikki valmistelut eivät välttämättä johda sopimuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on katsellut harmissaan kuntien otteita ja varoitellut niitä hätiköidyistä sopimuksista. Virkamiehet ja poliitikot voivat syyttää itseään, sillä osa kunnista alkoi toimia hermostuttuaan sotea ympäröineeseen pitkään epätietoisuuteen.

Kunnissa kannattaisi nyt edetä maltillisesti ja selvittää tarkasti, missä tilanteessa ne ovat yksityisten yhtiöiden kanssa tehtyine sopimuksineen, kun vuosi 2017 koittaa ja sote-alueet aloittavat tai kun sopimukset aikanaan päättyvät.

Sote-lakitekstin mukaan vuosina 2015–2017 tehdyt sopimusvelvoitteet ovat sopimuksen tekijän eli kunnan vastuulla, elleivät kunta ja kuntayhtymä erikseen sovi, että ne siirtyvät tuottamisvastuussa olevalle kuntayhtymälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat