Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka iskee railoa unioniin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin on aikaa kolmisen viikkoa. Jos äärivasemmistolainen Syriza voittaa vaalit, onnistuu muodostamaan hallituksen ja aikoo lunastaa kovat vaalilupauksensa, puolue ei saa vääntövoimaa vaatimuksilleen eurosta.

Vaikka Kreikka ajaisi itsensä umpikujaan ja ulos yhteisvaluutasta, euro ei siihen nyt kaadu. Vuonna 2010 maa sai apua suuremmin vääntämättä, sillä maailman talouspäättäjät olettivat, että maksukyvyttömyyttä kohti ajelehtivan maan kriisi tarttuu muihin euromaihin ja koko euro saattaa räjähtää. Nyt tartunnan vaara on paljon pienempi. Saksasta on jo varoiteltu, että eurolla ei voi enää kiristää.

Mutta tälläkin kerralla on tarjolla vipu, jota voi käyttää. Syriza nostaa pintaan EU:n kahden voimavallan, Ranskan ja Saksan, keskinäisen ja viime vuosina kasvaneen eroavaisuuden, kun puolue vaatii säästöpolitiikan lopettamista.

Ranskan talous ei ole iskussa. Kasvu jää kituliaaksi, vajeiden pienentämisoperaatio aiottua hitaammaksi ja luvatut talouden tasapainotukset vajaiksi. Ranskan luottoluokitukset ovat laskussa, koska luokittajat eivät luota Ranskan hallituksen tehoon.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron esitteli joulukuun alussa uudistuksia, joita hallitus haluaa Ranskan talouteen. Macronin lista vaikutti köykäiseltä: kauppojen aukioloaikoja lisätään, vapaata kilpailua kahlitsevia sääntöjä vähennetään ja byrokratiaa kevennetään. Nämäkin ehkä jäävät hallituspuolueen sosialistien vasemman laidan vastustuksen vuoksi vajaiksi.

Ranskaa ei tarvinne paljoa houkutella toimimaan tavalla, joka miellyttää Syrizaa ja suututtaa Saksaa.

Syksyllä Ranskan hallitus antoi ymmärtää, että se ei enää ota vastaan talousohjeita rajojensa ulkopuolelta.

Ranskalle kreikkalaisia näkemyksiä ymmärtävän asenteen valinta ei edes ole vapaa. Eikä ainoa syy ole se, että Ranska ei saa omaa talouttaan suorittua.

Ranskassa äärioikeistolainen Front National nousee vastustamalla Brysselin ja Saksan valtaa. Ranskan heikko hallitus ei voi avoimesti ja rohkeasti haastaa näitä linjauksia. Front Nationalin rasistisia näkemyksiä kyllä suomitaan, mutta säästöt ovat hallitukselle ihan toinen juttu – niistä kansa ärsyyntyy ja hallituspuolue hajoaa.

Saksan ja Ranskan eriseuraisuus kasvattaa leirejä EU:ssa. Kun euroa rakennettiin, Ranska halusi Kreikan mukaan. Maa halusi laajan euroalueen, jotta eurosta ei tulisi Saksan markan perillistä ja euroalueesta Saksan mandaattialuetta.

Ranska voi saada rinnalleen Italian ja Espanjan. Molemmissa maissa säästöjen, Saksan ja Brysselin vastustus kasvaa.

Saksa vastasi jo Kreikalle: pysytte ruodussa tai . . . Vastaus oli todennäköisesti suunnattu muillekin kuin kreikkalaisille.

Britannia jäänee mielellään katsomaan tilanteen kehitystä hieman sivummalta. Tänä vuonna Britannian talous kasvaa EU:n toiseksi suurimmaksi, ohi Ranskan ja Saksan peesiin. Britannian lasketaan ohittavan viidentoista vuoden päästä myös Saksan.

Vaikka keskinäisellä järjestyksellä ei sinänsä ole merkitystä, EU:ssa taloudellisen koon kasvu tarkoittaa melko suoraan maan vallan kasvua. Symbolisestikin se on tärkeää: anglosaksit – kirosanan tapainen ilmaisu Ranskassa – ohittavat kevyesti ranskalaiset.

Tämä vuosi voi olla EU:lle eriseuraisuuden kasvun vuosi. Repiviä voimia on monia, ja ne kaikki kumpuavat jollain tavalla taloudesta.

Kreikka on unionille paljon omaa taloudellista painoaan suurempi tekijä. Se lyö nyt kiilaa jäsenmaiden välille ja nakertaa EU-järjestelmän hyväksyttävyyttä entistä ohuemmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat