Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysynnästä on pula, rahasta ei

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on oikeassa, kun hän epäilee niiden talouslääkkeiden voimaa, joita puolueet vaalien lähestyessä sekoittelevat.

Soini kertoi (HS 30. 12.), että muiden puolueiden rahastoideat ovat huijaamista. "Kepu, Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät pakenevat vastuuta rahastoideoidensa taakse", Soini sanoi ja muistutti, että rahastojen käyttäminen tarkoittaa sitä, että valtaa siirtyy kansan ulottumattomiin, pois budjeteista.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt, että valtion omaisuutta myytäisiin ja käytettäisiin yritysten rahoituksen lisäämiseen. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki siirtäisi rahaa kansalaisten pankkitileiltä yritysten avuksi. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ajaa eteenpäin Remontti Oy:tä, joka saisi rakentamis- ja remonttikohteisiin rahaa kunnilta, valtiolta ja yksityisiltä tahoilta.

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen pohtii (Kansantaloudellinen aikakauskirja 4/2014) yritysrahoituksen tilannetta. Hyytinen ei näe rahoituksen vaivoja yritysten polttavimpina ongelmina. Hyytinen muistuttaa, että poliitikoilla on "kova paine tehdä 'jotain', jonka myös äänestäjät huomaavat".

Hän tekee muutaman huomion rahoituksesta. Ensimmäinen on, että osa uusista liikeideoista on sellaisia, että hyvä olisi, jos niitä ei käynnistettäisi lainkaan.

"Hyvin toimiva yritysrahoitusjärjestelmä sekä käynnistää että karsii hankkeita", hän muistuttaa.

Toinen Hyytisen huomio liittyy siihen, miten yrittäjät ja yritykset menettelevät, kun heiltä kysellään rahoituksesta. Kyselytutkimuksessa vastataan mieluusti, että olisi hyvä saada enemmän ja halvemmalla. "Totta kai olisi."

Hyvin toimivilla rahoitusmarkkinoilla osan hankkeista tuleekin jäädä ilman rahaa. Se, että osa vastaajista pettyy rahoituksen epäämiseen, ei siis todista rahoitusmarkkinoiden toimivan huonosti.

Hyytinen epäilee, että julkiselle yritysrahoitukselle voi seuloutua joitain muitakin tavoitteita kuin pelkkä taloudellinen tavoite. Hän kyselee, voisiko kyse olla "ei-toivotusta valikoitumisesta". Kun yksityiseltä puolelta ei saada rahaa ja oikeastaan pitäisi panna lappu luukulle, niin hakija alkaa kysellä vielä julkista tukea.

Yksityisissä kanavissa voi toki olla puutteita ja katveita, esimerkiksi se, että pankit ovat nykyisin riskejä pienentäessään haluttomia rahoittamaan yrityksiä, joilla ei ole kummoisia vakuuksia.

Start up -yritykset puolestaan kaipaisivat investoijia, joilla olisi sekä rahaa että näiden yritysten tukemisessa kaivattavaa erityisosaamista.

Professorit Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Matti Pohjola sivuavat rahoitusta raportissaan, jossa pohditaan talouden kehittämisen tarpeita. "Sopiva resurssien niukkuus ja oikein asetetut haasteet ja rajoitteet ovat innoittavia. Kun rahaa ja aikaa on liikaa, yrittämisen nälkä poistuu", raportissa kerrotaan.

Euroopan keskuspankin säännöllisesti tekemässä kyselyssä suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset ovat melko tyytyväisiä. Kahdeksan yritystä kymmenestä kertoi saaneensa kaiken tai melkein kaiken kaipaamansa rahoituksen keväästä syksyyn ulottuneella ajanjaksolla.

Remontti Oy:n ongelma on, että kunnat saavat jo melko edullista rahaa markkinoilta. Jos kunta ei sitä hae ja rakenna, vika on muualla, esimerkiksi siinä, että kunnan talous on kuralla.

Kun politiikassa esitellään nyt mieluummin rahastoideoita kuin aitoja ja mahdollisesti pahan makuisia talouslääkkeitä, selitys valinnalle on "filosofinen": mistä ei kannata vaalien alla puhua, siitä on vaiettava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat