Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museot ovat uudistuva ja näyttävä osa Suomea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensi toukokuussa myyntiin tulevalla Museokortilla voi vierailla yli 160 suomalaisessa museossa niin monta kertaa kuin haluaa yhdellä vuosimaksulla. Suomen museoliitto on valmistellut hanketta jo kolmen vuoden ajan.

Tavoitteena on kasvattaa suomalaisten moniin muihin maihin verrattuna pientä museokäyntien määrää.

Kortin suosio käy ilmi aikanaan, mutta ainakin hinnoittelussa museot ottavat oppia monet verkkopalvelut suosioon nostaneesta flat rate -mallista. Kun jokaisesta kuunnellusta kappaleesta tai katsotusta elokuvasta ei tarvitse maksaa erikseen lisähintaa, halu sitoutua kausimaksuun on suurempi.

Museot ja varsinkin taidemuseot olivat viime vuoden aikana suunnannäyttäjiä myös arkkitehtuurissa. Arkkitehti-lehti (6/2014) listasi alan merkkipaaluja vuodelta 2014.

Mäntässä avattiin uusi Göstan paviljonki, joka on yksi viime aikojen merkittävimpiä puurakennuksia Suomessa. Samalla se vahvistaa Mäntän asemaa taidekaupunkina.

Helsingissä saatiin tämän vuoden aikana valmiiksi Didrichsenin taidemuseon korjaus, mutta suurempia askelia olivat suunnitelmat kaupungin kulttuuritarjonnan laajentamisesta. Amos Andersonin taidemuseolle kaavaillaan uusia tiloja aivan Helsingin keskustaan Lasipalatsiin ja maan alle.

Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailu eteni finaalivaiheeseen. Loppusuoralle päässeet ehdotukset avasivat omalla tavallaan museohankkeen taustalla olevia ajatuksia.

On hyvä merkki, että museomaailmassa tapahtuu. Kun teollinen tuotanto on koko ajan kovemman maailmanlaajuisen kilpailun keskellä, kulttuurista on tullut tapa lisätä monen paikkakunnan omaleimaisuutta.

Pisimmälle ehtineet paikkakunnat ovat saaneet kulttuurista lisää vetovoimaa, jolla ne houkuttelevat turistivirtoja ja muuttoliikettä.

Museot ovat myös hyviä paikkoja jäsentää ymmärrystä omasta kulttuurista ja ympäröivästä maailmasta. Paikalleen pysähtynyt kuva muuttuu helposti merkityksettömäksi. Siksi museoiden täytyy koko ajan uudistua ja etsiä uusia näkökulmia. Kaikilta se ei onnistu, mutta kilpailu pitää virkeänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat