Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Vieraskynä-palsta

Asiantuntijat ehdottavat: Positiivinen luottorekisteri auttaisi ehkäisemään suomalaisten velkaongelmia

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruuska ja Pekka Pättiniemi
Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska (vas.) ja Santander Consumer Financen toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.
Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska (vas.) ja Santander Consumer Financen toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Positiivinen luottorekisteri auttaisi ehkäisemään kotitalouksien velkaongelmia.

Suomessa verotiedot ovat julkisia, ja niitä revitellään iltapäivälehtien palstoilla. Sen sijaan luotonmyöntäjät eivät saa tulotietoja käyttöönsä, sillä laki ei salli sinänsä julkisten verotietojen koneellista käsittelyä. Verotiedoista ei saa muodostaa sähköistä rekisteriä, josta luotonmyöntäjä pystyisi tarkistamaan luotonhakijan ilmoittamat tulot.

Suomessa luottotietorekisteriin saa tallentaa yksityishenkilöistä vain maksuhäiriöt, eli käytössä on niin sanottu negatiivinen luottorekisteri. Se ei kerro kuluttajan kokonaisvelkavastuusta kuin sen, onko kuluttaja hoitanut maksuvelvoitteet ajallaan.

Velan maksamatta jättämisestä kestää yleensä useita kuukausia maksuhäiriömerkinnän syntyyn, ja tänä aikana kuluttaja voi velkaantua lisää. Negatiivisen rekisterin suurimmat heikkoudet ovatkin tiedon myöhäisyys ja yksipuolisuus.

Vastuullinen luotonmyöntötapa edellyttää velallisen kattavaa arviointia. Mitä enemmän tietoa hakijan taloudellisesta asemasta on käytettävissä, sitä paremmin maksukyky pystytään arvioimaan.

Luotonhakijasta pitäisi tietää ainakin tulot sekä muiden kulutusluottojen määrät ja pääomat. Nykyään nämä tiedot perustuvat vain hakijan omaan ilmoitukseen.

Jotkut luotonantajat edellyttävät paperisen verotuspäätöksen toimittamista luottopäätöksen tueksi. Verotustodistuksessa vahvistetaan tulot ja siinä saattaa näkyä velkojakin, mutta paperien käsitteleminen on kallista ja vie aikaa. Rahoittajilla on tarve automatisoida luottopäätösprosessia, ja paperilla toimitetun tiedon oikeellisuus saattaa olla eri syistä kyseenalaista. Tarvitsemme positiivisen luottotietorekisterin, johon nämä tiedot tallennetaan.

Suomalainen suppea luottotietorekisteri on eurooppalainen kummajainen: vain Ranskassa ja Tanskassa käytetään samanlaista rekisteriä, ja niissäkin käydään keskustelua luotonantajien tiedonsaannin parantamisesta. Esimerkiksi Ruotsin luottotietorekisterissä on tiedot tuloista, veloista, kiinteistöomistuksista ja maksukäyttäytymisestä.

Positiivista luottorekisteriä on vastustettu Suomessa vetoamalla toisaalta yksityisyyden suojaan ja toisaalta siihen, että nykymalli toimii hyvin. Argumentit ovat huonosti perusteltuja, koska esimerkiksi verotiedot ovat jo julkisia.

Suomessa on vakava velkaongelma. Maksuhäiriöiden määrä kasvaa rajusti, hätyyttelimme jo ennätysvuoden 1997 tasoa. Myös ylivelkaantuneita auttavan Takuu-säätiön mukaan positiivisella luottotietorekisterillä ehkäistäisiin velkaongelmia.

Yhdysvaltain positiivisen ja Australian negatiivisen luottotietorekisterin vaikutuksia verranneet ekonomistit John M. Barron ja Michael Staten ovat todenneet, että mitä enemmän tietoa saadaan, sen helpompi luotonantajan on tunnistaa hyvä lainanhakija huonosta.

Barron ja Staten pitävät positiivisen luottotietorekisterin etuina pienituloisten luotonsaantimahdollisuuksien kasvua ja luottotappioiden vähenemistä. Luotonantajan mahdollisuudet seurata lainoja paranevat, ja kilpailun kiristyminen tuo mukanaan hyötyjä kuluttajille.

Myös Nobel-palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz on korostanut laajan tietopohjan merkitystä terveille rahoitusmarkkinoille.

Suomessa keskustelu on keskittynyt epäolennaisuuksiin. Niin kutsutut pikavipit ovat vain osa velkaongelmaa. Alan sääntely on näennäistä ja pohjautuu lähinnä poliitikkojen moraaliseen närkästymiseen.

Pikavippien korkokatolla on puututtu oireeseen, ei itse ongelmaan. Ylivelkaantumisen todellinen ongelma johtuu siitä, että kuluttaja voi paikata talouttaan ottamalla jatkuvasti uutta velkaa useilta eri luotonantajilta. Lopulta velkoja on kymmeniä ja niiden hoito käy mahdottomaksi. Positiivinen luottotietorekisteri estäisi tämän: velanantaja pystyisi helposti tarkastamaan luotonhakijan kokonaistilanteen.

Elämme luottoyhteiskunnassa, jossa elämä edellyttää luottokelpoisuutta. Ilman luottokelpoisuutta ei voi vuokrata asuntoa tai avata puhelinliittymää, ja nykyään elämä ilman luottokorttiakin alkaa olla vaikeaa. Tarvitsemme toimia, jotta suuri osa kansasta ei ajaudu normaalin yhteiskunnan ulkopuolelle ylivelkaantumisen takia.

Jukka Ruuska ja Pekka Pättiniemi
Ruuska on Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja ja Pättiniemi Santander Consumer Financen toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat