Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävaltio Belgia on erinomainen paikka itsehillinnän harjoitteluun

Pääkirjoitus
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Luovu vihasta.

Tämän ohjeen minulle antoi ystävä, vanhempi mieskollega, kun avauduin hänelle uudenvuoden yön kokemuksesta brysseliläisen taksinkuljettajan kanssa. Olin joutunut jälleen yhden munapään kyytiin, joka yritti huiputtaa hinnassa ja uhkasi väkivallalla, kun kieltäydyin maksamasta.

"Luovu vihasta. Se on jotain, mitä minäkin harjoittelen", ohjeisti ystävä.

Olen asunut Brysselissä syksystä 2011 lähtien, ja vuosi 2015 on viimeiseni Belgiassa. Epävaltio Belgia on erinomainen paikka itsehillinnän harjoitteluun tai vaihtoehtoisesti hermojen menetykseen.

Ensinnäkin palvelua kuuluu anella. Oli kyse sitten puhelinyhtiön asentajasta tai putkimiehestä, asiakas joutuu ottamaan töistä vapaapäivän ja odottamaan kotona aamukahdeksasta iltakuuteen, koska "asentaja tulee sillä välillä, jos tulee". Astianpesukoneen korjaaja ei saapunut kuukauteen, koska parkkeeraaminen asuntoni lähelle oli vaikeaa. Metro olisi tosiaan tullut 50 metrin päähän.

Pankeissa, posteissa ja virastoissa asiointi vaatii aina tuskallista jonottamista. Maahanmuuttovirastossa voi päätyä luukulle, jossa virkailija puhuu vain ranskaa, ja pankissa kuulla tilin avaamisen olevan mahdotonta, koska "Suomi ei kuulu EU:hun, hyvä neiti". Edes poliisin näkeminen ei herätä turvallisuudentunnetta, kun on juoksulenkillä saanut kuulla maijasta asiatonta kommentointia.

Ja entä sitten netin käyttäminen kännykällä Brysselin keskustassa? Tuuripeliä.

Bryssel on EU:n pääkaupunki, mutta silti monesti tuntuu kuin eläisi kehitysmaassa. Esimerkiksi korruptio ei ehkä tunge syliin, mutta sitä on enemmän kuin Pohjois-Euroopassa. Kun tuttavani aikanaan tarvitsi rakennuslupaa talolleen, lakimies sanoi sen olevan helppoa. "Kutsut luvista vastaavan virkamiehen hyvälle illalliselle ja järjestät hänelle naisseuraa."

On Belgiassa toki paljon hyvääkin. Esimerkiksi terveydenhuollon taso ja auton rekisteröinnin helppous ovat yllättäneet tässä paperinpyörittelijöiden ja leimojen rakastajien maassa.

Olenkin päättänyt keskittyä tänä vuonna näihin hyviin puoliin. Olen päättänyt luopua vihasta ja ottaa esimerkkiä Belgian pääministeristä Charles Michelistä, joka nauraa jopa majoneesit naamallaan.

"Saatan haista hieman majoneesilta", Michel pahoitteli, kun hän joulun alla sai päälleen mielenosoittajien heittämät ranskanperunat lisukkeineen.

Hymy ei hyytynyt hetkeksikään.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat