Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinnon laadussa riittää yhä työtä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa moni aloittaa uuden vuoden ryhtiliikkeellä, joka liittyy usein ruokaan tai juomaan. Tipattomuuden lisäksi tammikuu voi kulua kaloreiden laskemiseen ja laajoihin ruokavaliomuutoksiin.

Tammikuussa voi omien hyvien ja huonojen kokemusten kautta syntyä suuria oivalluksia siitä, miten kokonaisvaltaisesti ravinto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Se on kaiken kivijalka.

Siihen nähden maailmassa on vielä paljon työtä jäljellä, sillä varsinaisen aliravitsemuksen lisäksi miljoonat ihmiset kärsivät huonosta ravitsemuksesta eli siitä, että ruuasta puuttuu jokin olennainen ravintoaine. Jos mukaan lasketaan myös aikuisiän lihavuus, maailmassa on vähän maita, joissa ei olisi ravitsemukseen liittyviä ongelmia. Pääosa ongelmista koskee kuitenkin kehitysmaita.

Marraskuussa ilmestynyt, yhdysvaltalaisen ajatushautomon IFPRI:n kokoama maailman ravitsemusraportti Global Nutrition Report 2014 painottaa hyvän ravitsemuksen seurauksia, joita maailman hyväosaiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi. Oikeaoppinen ravinto parantaa muun muassa lasten oppimistuloksia ja lisää aikuisten työtunteja, mikä johtaa usein parempiin tuloihin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n yleiskokous on määritellyt kuusi ravitsemukseen liittyvää tavoitetta. Alle viisivuotiaiden lasten kitukasvuisuus ja alipainoisuus pitäisi saada merkittävästi vähenemään, samoin synnytysiässä olevien naisten anemia.

Kehitysmaissa suuri ongelma on myös vauvojen liian alhainen syntymäpaino. Lapsuuden ylipainokin on huono pohja terveisiin aikuisvuosiin, joten WHO tavoittelee myös sen vähentämistä.

WHO:n tavoitteena on lisäksi saada yhä useampi äiti imettämään lastaan ainakin siihen asti, kunnes lapsi täyttää kuusi kuukautta.

Hälyttävintä on se, että ravitsemukseen liittyvät puutteet eivät ole korjaantuneet samaa tahtia kuin kehitysmaiden talous on kasvanut ja köyhyys vähentynyt. Aliravittujen määrä on vuodesta 1990 vähentynyt vain noin viidenneksen. Nyt heitä on 800 miljoonaa.

Vielä huonommin on saatu korjattua väärää ravitsemusta. Noin kahden miljardin ihmisen arvioidaan kärsivän hivenaineiden eli vitamiinien ja mineraalien puutteesta.

Yleisintä on raudan liian vähäisestä saannista seuraava anemia. A-vitamiinin puute on kehittyvissä maissa suurin syy lasten sokeuteen, minkä lisäksi puutostila kasvattaa riskiä kuolla ripuliin, malariaan tai tuhkarokkoon. Myös sinkin puute heikentää vastustuskykyä, ja jodin puute äideillä voi johtaa syntyvän lapsen kehityshäiriöihin.

Ravitsemusraportti kehottaa ottamaan vakavasti myös ylipainon, joka ei ole pelkästään rikkaiden maiden ongelma. Lapsuusajan aliravitsemus tai huono ravinto opettavat kehon varastoimaan rasvaa, jolloin myöhempi elintason nousu ja kaloreiden lisäys johtavat herkästi lihomiseen. Siten kehitysmailla voi olla yhtä aikaa kolminkertainen ravitsemusongelma: jotkut ihmiset näkevät nälkää, jotkut saavat huonoa ravintoa ja jotkut ovat vaikeasti ylipainoisia.

Useimmissa maissa ruokaa tuotetaan tai tuodaan maahan tarpeeksi. Nykyisissä ravitsemusongelmissa on harvemmin kyse suoranaisesta ruuan puutteesta, enemmän resurssien epätasaisesta jakautumisesta.

Ravitsemusraportissa on silti myös myönteisiä sävyjä. Ravitsemustilanne paranee monesti sivutuotteena, kun voimat keskitetään perinteisiin parannuskohteisiin: tyttöjen koulutukseen sekä vedenpuhdistuksen ja viemäröinnin kohentamiseen. Esimerkiksi maailman toiseksi runsasväkisin maa Intia on viime vuosina kyennyt etenemään odotettua paremmin kohti WHO:n tavoitteita. Ne eivät ole mahdottomia saavuttaa määrätietoisilla otteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat