Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietoyhteiskunnan lamauttaminen näyttää helpolta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomien mukaan OP-Pohjolan ja Nordean joutuminen palvelunestohyökkäysten kohteiksi osoittaa, että kyberrikollisuus on nykyisin kaikkea muuta kuin mielikuvituksellista science fictionia.

"Kun sekä tieto että raha liikkuvat sähköisesti, on järjestelmiin tunkeutumisesta ja niiden haittaamisesta tullut ylivoimaisen houkuttelevaa."

"Jokainen torjuttu hyökkäys on vain väliaikainen voitto loppumattomaksi muuttuneessa taistelussa tiedon herruudesta."

"Suomalaisten pankkien tietojärjestelmiä on totuttu pitämään erittäin turvallisina. Nytkin näin on vakuutettu, mutta pankkiasiakkaiden huoli on silti todellinen. Käsitys aukottomuudesta on mitä ilmeisimmin vain omiaan innostamaan porsaanreikiä kiihkeästi hakevia hakkereita, joiden lopullisista päämääristä ei ole toistaiseksi selvyyttä."

"Mitkään tietojärjestelmät eivät ole aukottomia. Noloimpiin tapauksiin kuuluu toissa vuonna paljastunut vakoiluohjelma, joka piileskeli ties miten pitkään ulkoministeriön tietojärjestelmässä."

"Onneksi ainakaan toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että kukaan pystyisi panemaan liikkeelle todellista kaaosta. Sekin voi kuitenkin olla joidenkin tahojen tavoitteena."

"Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan viikonvaihteen hyökkäykset ovat olleet edelleen miedoimmasta päästä. Pankit joutuvat silti vakavasti tarkistamaan omaa toimintaansa ja tiukentamaan edelleen turvallisuuttaan."

"Parhaimmillaan hakkerit ovat mainettaan parempia ja toiminnallaan toisinaan jopa pelkästään hyödyksi. He ovat joissakin tapauksissa paljastaneet aukkoja tietoturvassa ja lopulta auttaneet tukkimaan niitä."

Ilkan mukaan kyberturvallisuuden heikkeneminen on nyt suomalaisten akuutein ja esimerkiksi sotilaallista hyökkäystä todennäköisempi uhka.

"Kyberturvallisuusasiantuntijoiden mukaan alalla on liikkeellä paljon ilkivaltaa ja julkisuudentavoittelua. Nämä motiivit eivät kuitenkaan sulje pois toiminnan rikollista luonnetta. Erikseen ovat vielä tekijät, joita voi heti kättelyssä nimittää kyberrikollisiksi."

"Useat suomalaisen yhteiskunnan kriittiset toiminnot, kuten rahaliikenne, energiantuotanto ja lennonjohto ovat suurelta osin riippuvaisia tietojärjestelmien ja verkkojen toimivuudesta."

"Tietoyhteiskunnan lamauttaminen ei saa olla niin helppoa kuin miltä osa ilkivalta- tai vallantavoittelumielellä liikkeellä olevista hakkereista on saanut sen vihjailuillaan näyttämään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat