Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halla-aho suuntaisi kohti oppositiota, Soini ei

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Timo Soinilla on ongelmia jytkyn kypsyttämisessä.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien voitto oli valtaisa menestys puolueelle. Ääniä hankittiin ilman suurta huolta siitä, mitä näkemyksiä tai väitteitä hankinnassa käytettiin. Protestihenkeä kanavoitui puolueen hyväksi laajalti: maahanmuuttoa ja eurokriisivastuita vastustavista, vanhoihin puolueisiin kyllästyneistä, herravihaa tuntevista, konservatiivioikeistolaisten joukoista ja työväenpuolueitten tekemisiin tuskastuneista työntekijöistä.

Vaalivoitto ei ole kuitenkaan päämäärä vaan väline. Suosiolla pitäisi tehdä jotain.

Tässä tuli ensimmäinen ongelma. Suosiota oli kerätty näkemyksillä, joita oli vaikea sovittaa mihinkään hallituspohjaan – eivät ne sopineet hyvin toisiinsakaan. Jälkikäteen näyttää siltä, että perussuomalaiset eivät tehneet voitollaan mitään, kun he jäivät oppositioon. Joka viides äänestäneistä oli pyytänyt puoluetta muuttamaan maailman menoa, mutta Soini ei vastannut pyyntöön.

Vaikka suosio pysyi pitkään korkealla, vuonna 2011 oppositiopäätös oli se, joka jäi nakertamaan puolueen kannatusta. Myöhemmin Soini on pyrkinyt korjaamaan tilannetta. Hän on ehostanut puoluettaan maltilliseen, hallituskelpoiseen kuntoon. Nykyisin perussuomalaisten viralliset tulkinnat taloudesta ja EU:sta eivät ole kovin kaukana niistä, joita kuulee keskustan ja kokoomuksen riveistä.

Protestista noussutta puoluetta ei voi kuitenkaan maltillistaa menettämättä jotain. Kun seisoo keskellä ja kumartaa yksille, pyllistää toisille.

Soinille on näyttänyt sopivan, että osa vuonna 2011 mukaan tulleesta väestä ja kannatuksesta varisee matkan varrelle. Nyt puolue alkaa vuotaa jo liikaa.

Tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan perussuomalaisten kannatus on romahtanut, ja vaalit lähestyvät. Puolueen maltillistaminen tuo hallitusvastuuta lähemmäs, mutta kannatuksen hupeneminen vie sitä samalla kauemmas.

Perussuomalaisten euroedustaja Jussi Halla-aho moittii Soinia siitä, että tämä ei nosta maahanmuuttoa puolueen kärkiteemaksi. Niin Soini ei voi tehdä. Jos tekisi, puolue rakentaisi kannatuksensa teemalle, joka ei edistä hallitustaipaletta. Taaskaan puolue ei pystyisi hyödyntämään kannatustaan. Halla-aho suuntaisi oppositioon, mutta se ei ole Soinin tie.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat