Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouduimmeko kollektiivisen syömishäiriön valtaan?

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tähän aikaan vuodesta ilma on sakeana paremman elämän aloitusta. Omasta kropasta ja hyvinvoinnista on tullut meille suomalaisillekin hanke, jonka parissa riittää puuhastelemista.

Amerikkalainen kirjailija Michael Pollan on todennut länsimaiden joutuneen kollektiivisen syömishäiriön valtaan. Tutkimuslaitokset pukkaavat uutta tulosta, testiä ja suositusta päivittäin. Moni tutkimuksista kumoaa edellisen.

Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat taistelevat paremmuudesta nutritionismin maailmassa, jossa ruoka on pilkottu ravintoaineidensa summaksi.

Ehkä loputtomien kokkausohjelmien suosio onkin reaktiota tähän? Niissä vain laitetaan ruokaa eikä mietitä otsa rypyssä hiilareiden gi-arvoja.

Liikuntaakin suoritamme hiki päässä. Vaikka arkiliikunnasta puhutaan kauniita sanoja, se ei riitä. Fokus on järeämmässä toiminnassa ja sen todistamisessa. Askel- ja sykemittarin seuraajaksi on saatu aktiivisuusranneke. Treenien jakaminen sosiaalisessa mediassa on omanlaisensa selfie. Mahtaako suoritusta tapahtuakaan, ellei sitä mittaa ja jaa?

Päättyneestä vuodesta jäi hyvinvointi- ja ruokarintamalta jostain syystä erityisesti mieleen pari asiaa: hyönteiset ja yhdellä jalalla seisominen.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO suositteli hyönteisten syönnin lisäämistä länsimaissakin. Hyödyt olisivat niin ekologiset kuin ravitsemukselliset.

Ajatus vaatii hieman totuttelua.

Toisaalla tutkimukset vahvistivat, että yhdellä jalalla seisominen voi hidastaa selkärangan rappeutumista. Tieto tuli sopivasti samoihin aikoihin, kun moni meistä konttorityöläisistä oli jo noussut tuoleiltaan tekemään töitään seisten.

Tänä vuonna voisikin aina välillä nostaa toisen jalan ilmaan, ehkä suorastaan sivulle koukkuun. Asento on joogasta tuttu ikivanha puuasana.

Mens sana in corpore sano, sanoivat muinaiset roomalaiset: terve sielu terveessä ruumiissa. Nyt sielusta ei niin hirveästi puhuta.

Sopivan liikunnan jälkeen kroppa laulaa myös kaunista henkistä ylistyslaulua: ideat virtaavat, ongelmat asettuvat tolkullisiin mittasuhteisiin ja ihminen on armollinen kaikille, jopa itselleen.

Siinä tilassa on hyvä hetki luottaa omiin sisäisiin mittareihinsa. Ja jos sielun lihaksisto tuntuu kaipaavan jotakin lisää, tarjolla on loistava täsmäväline: kulttuuri.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat