Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskeneräisyys on ihmisen kohtalo – ja voima

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Tärkeimmät asiat ovat joskus niin ilmeisiä, ettei niitä huomaa. Yksi tällainen asia oli aikoinaan oivallus uutisvirrasta, vaikka uutisvirta on journalismin perussanastoa. Oivallus laajensi uutisvirran käsitteen uutisten määrästä niiden luonteeseen.

Uutiset eivät ole makkaroita. Niillä ei ole alku- ja loppupäätä, vaan ne ovat tapahtumasarjoja, joista näyttäytyy kerrallaan vain osa. Oivallusta tarvittiin, jotta lehteen painettujen ja digitaalisten uutisten rinnakkaiseen toimittamiseen saatiin tolkkua.

Makkaran ja virran ero tuli mieleen ajatteluun aktivoineista sote-kirjoituksista Helsingin Sanomien mielipidesivulla (29. 12. 2014 ja 2. 1. 2015). Niissä esitettiin vaiheistettua uudistusmallia kertarysäyksen sijasta.

Tottahan kertarysäyksellä on puolensa. Se olisi sitten siinä, odotettu sote-uudistus. Mutta oletettavasti uudistus ei olisi täydellinen, vaan "valmista" rysäystä jouduttaisiin paikkaamaan. Vaiheittain edistyvää uudistusta taas voitaisiin säätää matkan varrella kokemusten ja palautteen mukaan.

Onkohan ihmisen vaikea sietää keskeneräisyyttä ja avonaisuutta? Siksikö on kaipausta selvärajaisiin ajatuksiin ja yksinkertaisiin vastauksiin mutkikkaissa kysymyksissä? Miksiköhän on tärkeää sanoa viimeinen sana?

Viimeinen sana. Sen jälkeen ei enää tulisi sanoja. Entä viimeinen sana sanojan kannalta, eikö se tarkoita kuolemaa? Ajattelunkin loppua.

Saksalaisella ystävällä on tapana naulata keskustelussa oma mielipiteensä totuudeksi: "Punkt. Aus." Muiden mielestä keskustelu on vasta aluillaan, aprikoinnit avoimia.

Ikkunasta katsoessa näkee veden kolme olomuotoa: nestemäisen, kiteisen ja kiinteän. Lumi ja jää tarvitsevat kylmyyttä olomuotonsa syntymiseen ja säilyttämiseen. Latteuksia kaihtaakseni en uskalla kuin arvailla, mitä vaaditaan elämänotteen jähmettymiseen. Yliannos kohdattua tylyyttä, ulkopuolisuutta ja haaveiden sortumista?

Keskeneräisyys on ihmisen osa. Meistä ei tule koskaan valmiita. Aina on repsottavia nurkkia. Tehtävää, nähtävää. Kysymyksiä, joihin ei saada vastauksia.

Keskeneräisyys on kohtalo, mutta samalla se on voima. Se on mahdollisuus muuttua, oppia ja paikata. Ei välttämättä kertarysäyksellä vaan askel kerrallaan. On avaruutta ajatuksille, uudelle, inhimilliselle.

Saksalainen baritoni Christian Gerhaher analysoi hiljattain musiikkilehdessä liediä ja sen eroa musiikkidraamaan (Rondo 1/2015): "Lied on abstraktia lyriikkaa. Se jättää vapauden ajatella yli rajojen – ajatuksia, jotka eivät ole tarkasti määriteltyjä, vaan jättävät auki erilaisia teitä. Se kysyy suuria kysymyksiä, jotka eivät välttämättä saa vastausta."

Lied-tulkinnoissaan Gerhaher ei halua rajoittaa kuulijan mielikuvitusta vaan herätellä sitä. Draaman tavoite on Gerhaherin mukaan selvä sanoma, jolle avoimiksi jäävät hämäryydet ovat vain este.

Useimmissa oopperoissa tarinalla tosiaan on selvä loppu. Hyvät saavat pilkkansa, pahat palkkansa ja kuulija taputtaa helpottuneena: upeaa, mutta onneksi ei totta.

Useimmissa romaaneissakin kertomuksella on kaari. Lukija kokee lopussa mielihyvää tai ahdistusta. Avoin loppu jää askarruttamaan. Hyvä niin.

Aistit keräävät häivähdyksiä: kuun valo ja talvessa haalistunut kaislikko. Ne pyrkivät kuvasta sanoiksi, mutta ei niistä välttämättä synny runoa saati romaania, korkeintaan muistiinpano. Ehkä sitten joskus jotain kokonaisempaa.

Ranskalainen ajattelija Joseph Joubert (1754–1824) on keskeneräisyyden mestari. Hän ei julkaissut yhtään kirjaa vaan muutaman lehtikirjoituksen. Onneksi toiset kokosivat Joubertin muistiinmerkitsemät ajatelmat kansien väliin; suomeksi niitä löytyy kirjasta Mitä ajattelen (Otava 2007, käännös Martti Anhava).

Tiiviys kiehtoi ilmavuuden taitajaa. Hän halusi tiivistää yhteen sivuun koko kirjan, yhteen lauseeseen koko sivun, ja yhteen sanaan tuon lauseen.

Joubert karttoi mahtipontisuutta muttei sarkasmia tai ihmettelyä. Hän kirjoitti: "Lumeet. Haihtumisia, höyryjä. Että maailma on täynnä höyryjä." Myös vuonna 2015?

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat