Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmistautunut mieli hyväksyy sattuman

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä vietetään nyt loppuviikolla Tieteiden päiviä. Tänään torstaina tapahtuma levittäytyy yliopiston kulmilta kaupungille Tieteiden yöksi. Ohjelmassa on luentoja, kiertokäyntejä, neuvontaa, lastentapahtumia, musiikkia ja standup-komiikkaa.

Tapahtumiin on luvassa runsaasti osallistujia, sillä tiede kiinnostaa ihmisiä. Ihmiset haluavat kuulla, mitä uutta tutkimus on tuottanut ja miten sen avulla maailmaa voi ymmärtää paremmin.

Tieteen asemaa korostaa myös uudelleen nimetty metroasema. Kaisaniemestä tulee Helsingin yliopisto. Nimet opasteissa vaihdetaan tammikuun alkupuolella. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen luovuttaa symbolisen nimikyltin rehtori Jukka Kolalle vajaan kahden viikon kuluttua osana Helsingin yliopiston 375-vuotisen taipaleen juhlintaa.

Ulkoiset merkit ovat siis hyvät, mutta usein syntyy vaikutelma, että yhteiskunnallisessa keskustelussa tieteen kaltaiselle toiminnalle varattu rooli on kovin kapea. Tiede on ikään kuin tuotekehityksen esiaste, jonka tehtävä on huolehtia tehokkuuden parantamisen viimeisistä desimaaleista.

Suurten uudistusten valmistelua ja päätöksentekoa on syystäkin arvosteltu ohuesta yhteydestä tutkittuun tietoon. Ongelmaa yritetään osittain ratkaista jakamalla rahaa Suomen Akatemian kautta suuriin strategisen tutkimuksen ohjelmiin.

Samaan aikaan talouden tilasta huolestuneet moittivat Suomea henkisestä kankeudesta. Muuttuva maailma avaa koko ajan uusia ovia, mutta suomalaiset yritykset eivät onnistu tarttumaan niihin. Vienti ei vedä eikä uusia tähtiä juuri syty.

Ajattelun puuttuva linkki voisi löytyä tämän vuoden Tieteen päiviltä, jonka teemaksi on valittu sattuma. Tavoitteena on murtaa mielikuva tieteestä laskelmoivana ja mekaanisesti etenevänä toimintana.

Moni tieteellinen läpimurto on perustunut sattumaan. Kyse ei ole pelkästä hyvään onneen luottamisesta, vaan siitä, että uudet löydöt täytyy osata tunnistaa ja niiden hyödyntämisen mahdollisuudet täytyy ymmärtää. Päivien järjestäjätkin muistuttavat "valmistautuneesta mielestä" sattuman hyödyntämisen ehtona.

Tieteen historiassa on tästä esimerkkejä. Sattuma on vaikuttanut myös Suomen onnistumiseen matkaviestinnän digitalisoitumisen alkuvuosina. Vaikka moni on halunnut kuvata Nokia-vetoisen nousun tarkasti etukäteen suunnitelluksi, tosiasiassa kyse oli enemmän hyvien lähtökohtien ja sattuman taitavasta hyödyntämisestä. Kilpailun vapauttaminen, tekninen kehitys ja yritysten kyky heittäytyä kisaan kasvavista markkinoista toi paljon hyvää Suomelle. Taustalla oli edistynyttä tutkimusta, osaavaa liikkeenjohtoa ja roolinsa ymmärtävää poliittista päätöksentekoa.

Samaa menestyksen kaavaa ei voi toistaa monta kertaa samassa kohdassa. Yksi vaihe Suomen taloudessa päättyi, kun maailma oli tullut liian monessa mielessä valmiiksi eikä herkkyyttä näkökentän ulkopuolelta tulleille yllätyksille enää ollut.

Tuhkan ripottelu on kuitenkin huono johtopäätös matkapuhelimen hahmon saaneesta menestystarinasta. Siitä voisi ottaa toisenlaistakin oppia.

Ensimmäinen opetus on sen ymmärtäminen, että yhteiskunta voi kehittyä moneen suuntaan. Ei ole vain yhtä mahdollista vaihtoehtoa vaan monta, joiden välillä valitaan joko tietoisesti tai sattumalta.

Toinen opetus on tiedon ja epävarmuuden yhdistelmän hyväksyminen. Valinnat on syytä perustaa parhaaseen mahdolliseen tietoon, mutta koska tieto ei ole koskaan täydellistä, täytyy säilyttää kyky reagoida tilanteeseen kuvan kirkastuessa.

Pitkälle kehittyneen yhteiskunnan täytyisi uudistuakseen yhdistää notkeus, nöyryys, uteliaisuus ja kunnianhimoisuus. Sen pitäisi olla Suomessa mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat