Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelon kylväminen on ase vapautta vastaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sanan terrorismi juurena on "terror" eli kauhu tai pelko. Se kertoo, mihin myös Pariisissa keskiviikkona nähdyn verilöylyn tekijät pyrkivät. He haluavat, että pelko saa ihmiset vaikenemaan ja luopumaan vapauksistaan. Iskun onnistumista ei mittaa uhrien määrä vaan se, mitä ihmisten mielissä tapahtuu.

Tällä kertaa raa'an iskun kohteena olivat ne, jotka ammatikseen käyttävät kynää. Maalitauluna oli sananvapaus.

Satiirisen ranskalaislehden Charlie Hebdon pilkan kohteita ovat viime viikkoina olleet Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un, Jeesuksen syntymätarina ja terroristijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi. Se oli lehden pitkässä historiassa aika tavanomainen aihevalikoima.

Vanhan vasemmistolehden kantaviin teemoihin on kuulunut uskonnonvastaisuus. Viime vuosina se on tarkoittanut toistuvasti profeetta Muhammedia esittävien pilapiirrosten julkaisemista.

Verisessä terrorihyökkäyksessä Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa keskiviikkona oli kyse hyökkäyksestä nimenomaan sananvapautta vastaan. Teon motiiveista kertoo jotain, että hyökkääjät huusivat profeetan nimessä kostoa tulittaessaan suojattomia toimittajia. Viranomaisten tutkimukset toivon mukaan selvittävät, kuinka laaja organisaatio on tekojen takana.Kuolonuhrien joukossa olivat lehden päätoimittaja, pilapiirtäjiä ja lopulta myös kaksi poliisia.

Terrori ei ollut uutta Charlie Hebdolle, jonka toimitukseen heitettiin palopommi vuonna 2011. Keskiviikon isku on kuitenkin verisin terrorihyökkäys Ranskassa vuosikymmeniin. Sitä edelsi sarja pienempiä iskuja eri puolilla Ranskaa. Edellinen yhtä tuhoisa hyökkäys Euroopassa koettiin kymmenen vuotta sitten Lontoossa.

Verisen hyökkäyksen jälkeen Euroopan yhteisenä tehtävänä on puolustaa sananvapautta. Jo ensimmäiset reaktiot kertovat yleisen mielipiteen laajasta tuomiosta terroriteoille ja tuesta sananvapaudelle. Se on paras ase pelkoa vastaan.

Samalla on syytä osoittaa tukea niihin maihin, joissa sananvapauden rajoittaminen ja pelottelu ovat arkea.Erityisen tärkeää on, että vapauksien puolustajien joukossa ovat Charlie Hebdon toistuvasti riepottelemat poliitikot ja uskonnolliset johtajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat