Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspankin toimien rajoite ei ole raha vaan Saksa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään julkaistujen euroalueen inflaatiolukemien jälkeen minkään ei pitäisi olla Euroopan keskuspankissa epäselvää: sen on käynnistettävä laajat arvopaperiostot, jotta deflaation syventyminen estetään.

EU:n tilastonpitäjä Eurostat kertoi keskiviikkona, miten kuluttajahinnat kehittyvät. Eurostatin ennakkotietojen mukaan hinnat laskivat 0,2 prosenttia joulukuussa. Tieto on hälyttävä – vaikkakin tärkein syy on energian halpeneminen. Keskiviikkona raakaöljy oli halvempaa kuin kertaakaan vuoden 2009 jälkeen.

Vaikka energian hinnat vaihtelevat nopeastikin, nyt näyttäisi siltä, että öljyn hinta vain laskee, mikä heijastunee kysynnän puutteen muutoinkin painamiin kuluttajahintoihin.

Öljyn hinta riippuu tuotantomääristä ja talouskasvusta. Talous on vakaalla kasvu-uralla vain Yhdysvalloissa, muualla odotukset heikkenevät – jopa Kiinassa. Öljyn tuottajat eivät ole päässeet sopuun tuotannon vähentämisestä. Tehokkaimmin rajoituksilla hintoihin voisi vaikuttaa Saudi-Arabia, mutta se toimii odotusten vastaisesti ja laskee myyntihintoja.

Toisin kuin voisi kuvitella, deflaatiokehitys on vaarallinen – vaikka se saattaakin tuottaa iloisen yllätyksen bensapumpulla. Kun hinnat laskevat, talouden toimijat hiljentyvät odottamaan alempia hintoja. Pyörä pysähtyy ja sitä on vaikea saada uudelleen liikkeeseen.

Taannoin kyseltiin, onko ihan tarkalleen EKP:n mandaatin mukaista, jos pankki tökkii reaalitaloutta liikkeelle. Ei se suinkaan vastoin mandaattia ollut, mutta nyt valinta on ihan selvä. Jos pankki ei kiihdytä rahapolitiikan toimiaan, se lyö laimin ykköstehtävänsä, vastuun hintavakauden ylläpitäjänä.

Mutta helppo ei ole tämäkään ratkaisu.

Jos EKP päättää 22. tammikuuta pidettävässä kokouksessa ostaa reilulla kädellä valtionlainoja, se menee mandaattinsa ulkoreunalle. Tällainen toiminta on tulkittu tähän saakka erityisesti Saksassa enemmän tai vähemmän suoraksi avuksi valtioille – se olisi velan siirtoa yhteisen pankin holviin. Sitä ei Saksassa haluta. Perustuslakituomioistuin on varoitellut Saksan hallitusta ottamasta uusia eurovastuita. Niiden kasvattaminen ei näyttäisi hyvältä Saksan liittopäivävaaleissa.

Rahapainon haltijan rajoite deflaation tappamisessa ei ole rahan määrä. Rajoite on poliittinen ja iso: Saksa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat