Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä 988,3 kaloria maistuu? – Suomea riivaa sairaalloinen oikeinsyöminen

Pääkirjoitus
 
Riku Jokinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

"Mitä söit tänään lounaaksi?"

"Kiitos kysymästä, ystäväiseni. Söin tänään 988,3 kilokaloria. Proteiinia oli sellaiset 23,6, rasvaa 44,3 ja hiilihydraatteja – valitettavasti aika nopeita – 124,1 grammaa. Suolaa palttiarallaa 2,8 grammaa."

Suomi on sairastunut sairaalloiseen oikeinsyömiseen. Saatko riittävästi D-vitamiinia? Onko leikkeleessäsi natriumglutamaattia? Söitkö oikeanlaisia hiilihydraatteja? Entä montako grammaa proteiineja? Painonvartijoiden, välimerellinen vai dash-ruokavalio?

Ruokakeskustelu on puuduttavaa jankutusta lisäaineista, mikrobiologiasta ja ravintoarvoista. Ruuan maku ei kiinnosta ketään.

Espoossa käytiin ennen joulua kokonainen ruokadebatti ilman puhetta ruuan mausta.

Joukko vanhempia halusi tuoda lapsilleen päiväkotiin omat voipaketit, koska he eivät halua lastensa syövän margariinia. Vanhempia huolestuttivat päiväkotiruuan lisäaineet ja muuntogeeninen ruoka. Lisäksi ruokien ainesosista haluttiin tiedot verkkoon.

"Lapsilla pitäisi olla edes yksi paikka, missä he saisivat varmasti terveellistä, ravitsevaa ja puhdasta ruokaa", eräs vanhemmista perusteli (HS.fi 10. 12.).

Suomen johtavat ravitsemustieteilijät dosentti Maijaliisa Erkkola ja professori Mikael Fogelholm vastasivat voikohuun mielipidesivulla (HS 10. 12.) kirjoittamalla, että päiväkotiruoka on hyvää. Tätä he perustelivat sillä, että päiväkotiruoka on ravitsemussuositusten perusteella koostettu. Päiväkotiruuan makuun he viittasivat kirjoituksessaan tasan yhden kerran.

"Joskus maltillinen makeuttaminen parantaa tuotteen makua ja saa lapset syömään monipuolisemmin esimerkiksi marjoja."

Tuotteen?

Ravinnon terveellisyys, turvallisuus ja puhtaus ovat tärkeitä asioita, mutta milloin niistä tuli hyvän ruuan kriteeri?

Maku on jonkinlainen viihteellinen kuriositeetti, joka on eristetty television kokkiohjelmiin ja aikakauslehtien reseptisivuille. Muualla äänessä ovat ne, joille ruoka on vain tapa täyttää vatsa tehokkaasti, terveellisesti ja turvallisesti. Silkkaa mikrobiologiaa ja ravitsemustiedettä.

Luoja varjelkoon illallispöytiämme tältä jaarittelulta!

Riku Jokinen riku.jokinen@hs.fi
Twitter: @RikuJokinen
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat