Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakamistalous on söötti nimi riistolle

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kaikki puhe jakamistaloudesta ja maailman uudesta työnjaosta on kiehtovaa niin kauan kuin kyse ei ole omasta työpaikasta.

Tämä kävi mielessä viime keväänä, kun tapasin Tukholmassa muutaman suomalaisen toimittajakollegan kanssa Ruotsin journalistiliiton hallituksen jäsenen Petteri Karttusen. Karttunen kertoi asian, jota en ollut pannut merkille kovin aktiivisesti aiemmin: yhä suurempi osa ruotsalaistoimittajista on henkilöstövuokrausfirmojen palkkalistoilla.

Ruotsalainen media on irtisanonut vakituisia toimittajiaan, jotka rasittavat yhtiöiden tuloslaskelmaa kaiken maailman palkka- ja sosiaaliturvakuluillaan. Sen sijaan työtä ostetaan vuokrafirmoilta. Kokemuksena on se, että toimittajat tekevät samaa työtä kuin ennenkin, mutta vuokrayhtiöt tarjoavat heille siitä huonompaa palkkaa ja huonompia työehtoja.

Ruotsin virtaukset tulevat usein viiveellä Suomeen. Täälläkin on jo pienessä mittakaavassa median henkilöstövuokrausta.

Mediassa on käytetty iät ajat vakituisen väen rinnalla freelancereita, joista useimmat – ainakin aiemmin – jättäytyivät oravanpyörästä vapaaehtoisesti. Henkilöstövuokrausfirmojen palkkalistoillakin on varmasti monia sellaisia, jotka eivät halua sitoa itseään yhteen työnantajaan ja tekevät mielellään töitä esimerkiksi juhlapäivinä, kun vakituiset työntekijät haluavat lomailla. Mutta on myös monia vastentahtoisia.

Entä jos kaikesta epämuodikkuudesta huolimatta haluaisi yhden työnantajan ja vakituisen työsuhteen, ihan vain pitääkseen pankin rauhallisena? Se taitaa tulevaisuudessa olla yhä harvinaisempaa muillekin ammattiryhmille kuin toimittajille. Tammikuun alussa ilmestynyt The Economist -lehti pohtii työn tulevaisuutta ja päätyy siihen, että työnantajariski siirtyy yhä enemmän työntekijöille.

Vuokratyöfirmat ovat vasta esimakua. Murros tulee palveluista ja taksipalvelu Uberin kaltaisista jakamistalouden yrityksistä, jollaiset ovat Suomessa vielä lapsenkengissään. Yhdysvalloissa ne keräävät miljardeittain rahaa sijoittajilta.

Ideana on tarjota massoille sellaisia palveluita, jotka aiemmin oli varattu hyvätuloisille. Tarvitaan vain liikeidea, älypuhelinsovellus ja paljon vapaaehtoisia työntekijöitä.

Uber tarjoaa kuljettajia, jotka kurvaavat ovelle omalla autollaan ja vievät perille halvelmmalla kuin taksi. Uberin listoille päässyt kuski voi ansaita lisätuloja ja käyttää autoaan, joka muuten seisoisi kadunvarressa toimettomana. Uberin brändi on asiakkaalle tae luotettavuudesta. Resursseja säästyy, kaikki hyötyvät – paitsi oikea taksi, joka jäi juuri ilman pokaa.

Yhdysvalloissa on tarjolla jakamistaloutta joka lähtöön. Homejoy tarjoaa siivoojia, Handy kaikenlaisia kotitöitä, Washio pyykinpesua ja niin edelleen.

Palvelut eivät toimisi ilman isoa joukkoa sopimustyöntekijöitä, jotka ovat saatavilla, kun asiakas alkaa hamuta älypuhelintaan. Halpaan työhön perustuva liikeidea tuhoutuisi saman tien, jos esimerkiksi Uber joutuisi palkkaamaan keikkailijat vakituisiksi työntekijöikseen.

Yhdysvaltalainen toimittaja Kevin Roose tilasi Homejoyn kautta siivoojan ja yllättyi, häpesikin, kun kuuli tämän olevan asunnoton.

"Palkkaamani siivooja työskentelee yritykselle, joka on juuri hankkinut 40 miljoonaa dollaria riskirahaa Google Venturesin kaltaisilta arvostetuilta pääomasijoittajilta", Roose tilittää New York Magazinessa.

Jakamistalous tai kysyntään perustuva talous näyttävät olevan vain sööttejä nimikkeitä perinteiselle työntekijän riistolle.

Onko toimittajan, lakimiehen, tilintarkastajan ja muiden tietotyöläisten syytä olla huolissaan palveluiden uberoitumisesta? On, sillä tietotyössä jylläävät samat voimat kuin teollisuudessa aiemmin ja palveluissa nyt.

Rutiinitehtävät on mahdollista erotella vaativimmista ja siirtää ulos, lähitulevaisuudessa varmaankin myös älypuhelinsovelluksen päässä odottavalle sopimustyöntekijälle.

Toisaalta vakituisissa työntekijöissäkin on puolensa. Vaikka se voi olla tyhmää ja vanhanaikaista, monet tuntevat uskollisuutta työnantajaansa kohtaan ja ovat vakituisen työsuhteen ja palkanmaksun vastineeksi valmiita antamaan sille työaikansa sataprosenttisesti. Samanlainen side ei välttämättä synny kännykkäsovellukseen tai vuokrafirmaan.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat