Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkan sivukulujen alennus lämmittää vain hetken

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kehottaa miettimään vakavasti, mitä suomalaisen työn hinnan alentamiseksi olisi tehtävissä.

Palkkojen minimaalisen korotuslinjan jatkaminen vielä vuosia eteenpäin on Etlan mielestä ilmeisen välttämätöntä, mutta se ei yksin riitä. Palkkamaltti kohentaa ajan mittaan suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä, mutta ongelma on, että myös pääkilpailijamaissa palkat nousevat maltillisesti.

Etla esitteli torstaina työlistansa tulevalle hallitukselle. Tutkimuslaitos tuli samalla esitelleeksi toimia, jotka eivät ole yksin hallituksen päätösvallassa vaan vaativat yhteisymmärrystä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Etla suosittelee lämpimästi alentamaan palkan sivukuluja eli eläke- ja muita sosiaaliturvamaksuja tai vaihtoehtoisesti pidentämään säännöllistä työaikaa ilman vastaavaa palkan korottamista. Jälkimmäinen vaihtoehto, käytännössä palkanalennus, on jossain määrin ollut jo realismia muun muassa yrityksissä, joissa on etsitty vaihtoehtoja työntekijöiden irtisanomisille. Siitä on vielä pitkä matka yleiseksi kustannusten säästötoimeksi, vaikka Etlan mukaan viikkotyöajan pidentäminen 37,5 tunnista 40 tuntiin alentaisi tuntikustannusta melkein seitsemän prosenttia.

Lisäksi työajan pidennys heikentäisi työllisyyttä ainakin ensi alkuun, koska sama tuotanto tehtäisiin pienemmällä työntekijämäärällä.

Pääkeino olisi siis eläke- ja sosiaalivakuutusmaksujen – muun muassa sairaus-, työttömyys- ja tapaturmavakuutusmaksujen – reipas leikkaus, ei pysyvästi vaan tilapäisesti. Esimerkiksi viiden prosenttiyksikön alennus keventäisi maksutaakkaa noin kolme miljardia euroa.

Ongelmana on, ettei maksunalennus lämmitä kuin tilapäisesti. Eläkerahastoihin syntyvä aukko pitäisi kattaa mielellään ennemmin kuin myöhemmin. Yritysten ja työntekijöiden maksurasitus siis vain siirtyisi eteenpäin. Jos aukkoa ei kateta, eläke-etuja pitää vastaavasti leikata.

Valtion kannalta muiden sosiaalivakuutusmaksujen tilapäinen alennus tarkoittaisi sitä, että julkinen alijäämä kasvaisi, ellei sitten tuloja haettaisi esimerkiksi arvonlisäveroa nostamalla.

Tarvitaan yhdistelmä nopeita ja hitaampia rakenteellisia toimia, mutta helpot päätökset on jo tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat