Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmius ei ole vapaaehtoista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiista Puolustusvoimien helikopteriosaston henkilökunnan osallistumisesta kriisinhallintatehtäviin (HS 6. 1.) haiskahtaa vähintään yhtä paljon ammattiyhdistyspolitiikalta kuin puolustuspolitiikalta. Taustalla on kuitenkin voimistuva ristiriita Puolustusvoimien toimintatarpeiden ja nykyisen lainsäädännön välillä.

70 henkilön helikopteriosasto aloitti vuodenvaihteessa puolen vuoden valmiusvuoron osana Ruotsin johtamaa EU:n taisteluosastoa. Osa teknisestä henkilöstöstä on kieltäytynyt sitoutumasta kriisinhallintatehtäviin. Kiista koskee muun muassa korvauksia. Kieltäytyneet ovat kuitenkin osallistuneet muiden mukana pitkään harjoitusjaksoon ennen valmiusvuoron alkamista.

EU:n taisteluosastoja ei ole koskaan käytetty kansainvälisessä kriisinhallinnassa, mutta kiistalla on laajempaa merkitystä. Saman helikopteriosaston pitäisi seuraavaksi osallistua Naton valmiusjoukkojen harjoituskiertoon.

Nykyinen lainsäädäntö ei salli Puolustusvoimille muita kansainvälisiä tehtäviä kuin kriisinhallinnan, johon osallistuminen on vapaaehtoista. Käytännössä kansainvälinen puolustusyhteistyö on kuitenkin yhä enemmän puolustusvalmiuden harjoittelua. Lainsäädännön muutos on onneksi valmisteilla. Kyse on Suomen omasta puolustusvalmiudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat