Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriajattelu talttuu vain tietoisella työllä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tyrmistys ja järkytys olivat ensimmäiset reaktiot Pariisin veriseen terrori-iskuun. Sen jälkeen voimistui viesti: pelottelemalla ei voi vaientaa ihmisiä. Vaikka satiiriseen viikkolehteen Charlie Hebdoon tehdyssä hyökkäyksessä kuoli kaksitoista ihmistä, sananvapaus ei saa kaventua väkivallan uhan vuoksi.

Iskun tekijöiden taustat selviävät vähitellen, mutta näyttää siltä, että kyse oli suunnitelmallisesta teosta, jota perustellaan islamilla. Vielä ei tiedetä, ovatko tekijät toimineet itsenäisesti vai onko heidän tukenaan ollut laajempi organisaatio.

Iskun kohteena oli uskonnollisten aiheiden pilkastaan tunnettu lehti, mikä takaa suuren julkisuuden ja antaa koko ammattikunnalle kehotuksen sulkea suunsa. Kansainvälisen huomion saamisessa tekijät onnistuivat, mutta itsesensuurin leviämiselle he eivät saaneet tukea. Iskun jälkeen sananvapauden tukijaksi on päinvastoin ilmoittautunut moni sellainenkin, jonka keskeisiin teemoihin asia ei yleensä kuulu.

Lähiajat näyttävät, kuinka hyvin terroristit onnistuvat pitkän aikavälin tavoitteessaan, islamin ja eurooppalaisen yhteiskunnan vastakkainasettelun lisäämisessä. Siinä heillä on kentän toisella laidalla paljon kantaväestöön kuuluvia apureita, jotka mielellään hyödyntävät ääriryhmien tekoja ja kasvattavat kulttuurien välisiä jännitteitä.

Laaja tuomio väkivallan käytölle ja pelottelulle kertoo terveestä yhteiskunnasta. Periaatteiden puolustaminen vaatii aika ajoin perusasioiden sanomista ääneen.

Se ei kuitenkaan riitä. Pariisin tapahtumat seurauksineen osoittavat, että Euroopassa on runsaasti voimia, jotka ovat valmiita raakaan väkivaltaan oman maailmankatsomuksensa nimissä. Heille vastakkainasettelu on tavoite ja moniarvoisuus vihollinen.

Puhtaimmillaan ajattelu näkyy radikaali-islamistien iskuissa, joissa mässäillään raakuudella. Perusteluna on mustavalkoinen uskontulkinta, joka jakaa ihmiset samanmielisiin ja vihollisiin. Sama malli kelpaa myös niille, jotka rakentavat jyrkkää vastakkainasettelua toisesta suunnasta. Heille rikollisten iskut ovat tervetulleita.

Tila näiden kahden leirin välissä voi käydä ahtaaksi, ellei ääriajattelulta viedä kasvupohjaa tietoisella työllä. Erimielisyyksien ratkominen väkivallalla on ilmiö, joka leviää, ellei sitä pysäytetä. Pariisin terrori-iskut ovat ilmiön verisin pää, mutta samalla jatkumolla ovat monet muut vihanpurkaukset Ruotsin moskeijanpoltoista perussuomalaisten toimiston kivittämisiin Suomessa.

Verenvuodatuksella ja vihalla on pitkät perinteet Euroopassa, mutta niin on myös monimuotoisuudella, empatialla ja avoimen yhteiskunnan rakentamisella. Mielipiteiden, aatesuuntien ja parhaiden perustelujen keskinäinen kilpailu on vienyt eurooppalaisia yhteiskuntia eteenpäin, niiden yhteentörmäys taaksepäin.

Ääriajattelun ehkäiseminen, tunnistaminen ja taltuttaminen eivät ole Euroopassa ja Suomessa vain 1900-luvulle jääneitä yhteiskunnallisia tehtäviä. Aiheet ovat valitettavasti edelleen ajankohtaisia.

Parhaat työkalut ääriajattelun ehkäisemiseen ovat poliittisten päättäjien käsissä. Reilun pelin periaatteeseen perustuva yhteiskunta voi myös edellyttää jäseniltään yhteisiin pelisääntöihin sitoutumista.

Ääriajattelun tunnistamisessa ja taltuttamisessa tarvitaan tukea niiltä yhteisöiltä, jotka ovat lähellä radikalismin kutsun houkuttelemia nuoria. Perhe, suku, koulu, työtoverit, ystävät ja uskonnolliset yhteisöt pystyvät usein ensimmäisinä havaitsemaan, että ihmisen mielessä on tapahtumassa jotain.

Jotta tie kohti väkivaltaa voidaan silloin vielä katkaista, näiden yhteisöjen ja viranomaisten täytyy kyetä luottamaan toisiinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat