Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyshuollon pitäisi keskittyä perustehtäväänsä

Pääkirjoitus
 
Kari Kaukinen

Sairaanhoidon osuus on kasvanut työterveyshuollossa liian suureksi.

Suomalainen työterveysmalli on uskomuksemme mukaan erinomainen. Jos sen toiminnan vaikuttavuutta kuitenkin verrataan muissa maissa toimiviin vastaaviin järjestelmiin, emme juuri voi kehua mallin tuloksia ja sille asetettuja odotuksia työssäkäyvien työkyvyn ja työhyvinvoinnin parantumisessa.

Syy tähän on aivan liian suureksi paisunut työnantajien vapaaehtoisesti maksama sairaanhoito.

Työterveyshuollon ei edes pitäisi olla osa perusterveydenhuoltoa. Työterveyshuolto on oma erikoisalansa, jonka vastuulla on työperäisten sairastumisien, tapaturmien ja ammattitautien ennaltaehkäisy sekä työkyvyn hallinta ja seuranta.

Työterveyshuollon tehtävänä onkin sekä perus- että erikoissairaanhoidossa tapahtuvan hoidon ja kuntouksen seuranta ja työkyvyn arviointi. Työterveyshuolto tekee myös työpaikoilla esityksiä työtehtävien kehittämiseksi yksilön voimavarat huomioiden.

Sairaanhoidon osuuden paisumisen taustalla on työterveyshuollon rahoitusjärjestelmä. Kun työterveyshuoltoa alettiin 1960- ja 1970-luvulla määrätietoisesti kehittää ja laajentaa myös suurempien työpaikkojen ulkopuolelle, välineenä käytettiin Kelan työnantajille maksamaa korvausta työterveyshuollosta aiheutuneista kustannuksista.

Tuolloin se oli hyvä järjestelmä: työterveyshuollon sisällön kehittämistä ja laajentumista pystyttiin ohjaamaan erityisesti työpaikoille, joissa työterveyshuollon järjestäminen oli tarpeellisinta. Noilla työpaikoilla oli myös pahimmat työlääketieteelliset riskit ja ongelmat.

Silloinkin sairaanhoito oli osa työterveyshuoltoa. Näin haluttiin varmistaa nopea hoitoonpääsy. Ensiavun luonteisesta, yleislääkäritasoisesta sairaanhoidosta ohjattiin muualle ne, jotka tarvitsivat vaativampia tutkimuksia ja jatkohoitoa.

Työterveyshuollossa annettava sairaanhoito on parin vuosikymmenen aikana kuitenkin lisääntynyt ja laajentunut niin, ettei työterveyshuolto voi enää hoitaa varsinaisia perustehtäviään. Siitä on tullut koko työssä käyvän väestön laajamittainen sairaanhoitopalvelu kattavine laboratorio- ja kuvantamistutkimuksineen ja erikoislääkärikonsultaatioineen.

Kun toiminta on työntekijöille täysin maksutonta ja maksajina ovat työnantajat, kustannukset ja kustannusseuranta eivät kiinnosta käyttäjiä.

Nykyiset palvelujen tuottajat ovat osanneet hyvin käyttää hyväkseen tästä syntyviä mahdollisuuksia. Myös uusia palvelujärjestäjiä ilmaantuu markkinoille.

Nykyinen Kelan korvausjärjestelmä on lisännyt ja lisää työterveyshuollon kustannuksia. Sairausvakuutuksen rahoitusta muutettiin vuoden 2006 alusta siten, että työnantajat rahoittavat sairausvakuutuksen työtulovakuutusta noin 73 prosenttia ja työntekijät noin 27 prosenttia.

Tämän rahaston tarkoitus on turvata sairausvakuutuksen päivärahojen, vanhempainrahojen ja kuntoutusrahojen maksaminen. Siihen on kuitenkin liitetty pienempänä menoeränä myös korvaukset työnantajille työterveyshuollosta aiheutuneista kustannuksista.

Työnantajat maksavat ensin työterveyshuollosta aiheutuneet kokonaiskustannukset työterveyspalvelujen tuottajille. Tilikauden päättyessä he hakevat näistä kustannuksista Kela-korvauksia rahastosta, jota he ovat itse rahoittaneet 73-prosenttisesti. Sitten he saavat takaisin enimmillään puolet kokonaiskustannuksista – pahimmillaan yli vuoden viiveellä.

Jos työnantajilta ja työntekijöiltä ei perittäisi työtulovakuutusmaksuna pientä, työterveyshuollon korvausjärjestelmään kuuluvaa siivua, Kelalla ei olisi mitään roolia: rahaa ei tarvitsisi kierrättää Kelan kautta, eikä työnantajien tarvitsisi tehdä vuosittaisia korvausanomuksia.

Ilman tätä rahan edestakaista kierrätystä työnantajakustannukset eivät lisääntyisi vaan ne vähenisivät. Tämä johtuisi Kela-korvausten hakemiseen ja niiden saamiseen kuluvan työmäärän ja ajan vähentymisestä, kilpailutuksen ja kustannusseurannan tehostumisesta ja siitä, että liian suureksi paisunut sairaanhoidon osuus palautuisi siihen kokoon, jota pidetään toiminnan kannalta mielekkäänä.

Kari Kaukinen
Kirjoittaja on Suomen Työterveys ry:n hallituksen puheenjohtaja ja eläkkeellä oleva työterveyshuollon erikoislääkäri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat