Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ole Charlie myös huomenna

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Me kaikki olemme nyt Charlie, mutta miten olisi käynyt satiiriselle ranskalaislehdelle Charlie Hebdolle Suomessa?

Todennäköisesti lehdelle olisi käynyt huonosti, joko kaupallisesti tai tuomioistuimissa – tai molemmissa.

Suomessa ei ole sellaista räävittömän yhteiskunnallisen satiirin ja parodian perinnettä, jota Charlie Hebdo on edustanut. Ranskassakin se on ottanut koville.

Charlie Hebdo muistetaan tästä eteenpäin nimenomaan islamin ilmiöiden pilkkaamisesta, koska se maksoi keskiviikkona 12 ihmisen hengen terrorihyökkäyksessä lehden toimitukseen Pariisissa.

Islam on ollut Charlie Hebdon hampaissa toistuvasti, mutta lehti pilkkaa kaikkia uskontoja sekä suurta määrää jalustalle nostettuja arvoja. Lehti on juuri sitä, mitä tarkoitetaan kreikkalaisperäisellä sanalla ikonoklasmi, kuvien raastaminen.

Tiukassa islamintulkinnassa ikonoklasmi voi tarkoittaa patsaiden särkemistä.

Charlie Hebdossa ikonoklasmi on kuvien pilkkaamista. Mitä pyhempien, sitä parempi. Siksi terrori-iskun synnyttämä voimakas tuki sananvapaudelle on erityisen merkittävää.

Mikäli sinä olet Charlie, et tue ainoastaan oikeutta eriäviin mielipiteisiin ja satiiriin pyhinäkin pidettyjen arvojen kustannuksella vaan tuet myös oikeutta epämiellyttäviin ja loukkaaviin mielipiteisiin. Rajana on pyrkimys aiheuttaa vahinkoa. Sellaista sananvapaus on.

Sananvapauden voimistuminen riippuu siitä, kuinka moni on Charlie vielä huomenna ja ensi vuonna. Terroriteon varjolla ajetaan muitakin arvoja.

Ranskassa on varauduttu terrori-iskuihin jo pitkään, ja nyt niitä odotetaan lisää. Terrorijärjestö Isisin riveissä olleet jihadistit, takaisin terrorikartalle pyrkivän al-Qaidan jäsenet ja yksinäiset sekopäät pyrkivät kilpailemaan huomiosta Charlie Hebdon hyökkäyksestä epäiltyjen Said ja Cherif Kouachin kanssa. Uhka ei tietenkään rajoitu Ranskaan.

Islamin ja maahanmuuton vastaiset ryhmät eivät myöskään hidastelleet terroriteon hyödyntämisessä. Ranskan kansallisrintaman FN:n johtaja Marine Le Pen vaati "sotaa" ääri-islamia vastaan.

Saksassa islaminvastaisuus on entuudestaan voimistunut erityisesti maan itäosissa. Euroopan islamisaatiosta varoittavat mielenosoittajat ovat saaneet vastaansa myös maahanmuuttajia tukevia suuria mielenosoituksia.

Islaminvastaisuus kuitenkin sopii islamisteille. He saavat siitä voimaa.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat