Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punamullan muistot elähdyttävät keskustaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomien mukaan Suomeen muodostetaan jo uutta hallitusta, vaikka vaaleihin on vielä kolme kuukautta.

"Kokoomuslainen maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ilmoitti Lännen median haastattelussa keskustan olevan kokoomuksen luontevin hallituskumppani. – – Kokoomuksessa on vahvaa vetoa porvarihallituksen suuntaan, yhteistyö sosiaalidemokraattien kanssa ei oikein enää suju."

"Monet keskustan vaikuttajat kuitenkin vierastavat porvariyhteistyötä. – – Keskustan poliitikkojen kammo porvariyhteistyötä kohtaan juontuu jo parinkymmenen vuoden takaa. Vuonna 1991 muodostetun porvarihallituksen pääministeri Esko Aho (kesk) ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) joutuivat säästöpäätöksissään perääntymään, kun maa oli kahdesti yleislakon partaalla. Tämän kokemuksen jälkeen moni keskustassa uskoo, että koviin päätöksiin tarvitaan myös sosiaalidemokraatteja."

Kainuun Sanomat muistuttaa, että vaalit voittanut puolue pääsee kilpailuttamaan toisia ohjelmakysymyksissä.

"Hallitusta ei pidä koota välttämättä kahden suurimman puolueen akselille, vaikka näin on jo menetelty vuodesta 2003 saakka. Ohjelma ratkaisee."

"Keskustassa on punamultanostalgiaa. Se on jäänyt tunnemuistiin ajalta ennen Paavo Väyrysen häikäilemätöntä tahtopolitiikkaa ja Paavo Lipposen siitä saamaa pysyvää keputraumaa."

"Hyvinvointipalveluja, esimerkiksi lasten päivähoitoa, kehitettiin 1960-luvulta 1980-luvulle edelleen keskustan ja demarien kompromisseilla. Pystyisivätkö keskusta ja demarit myös uudistamaan mallinsa kestävälle pohjalle, kysytään. Enää ei voi laajentaa palveluja, on pakko luopua jostakin."

Pohjalainen pitää laatikkoleikkejä seuraavasta hallituspohjasta tässä vaiheessa turhina.

"Talouspolitiikka on se kevään vaalien suuri kysymys, eivätkä puolueet ole vielä kovin tarkasti kertoneet, millaisin tavoittein ne vaaleihin lähtevät. Vaalien tuloksen ja talouspoliittisen yhteensopivuuden pitää ratkaista seuraavan hallituksen kokoonpano."

"Tästä vaalikaudesta tulee myös se oppi, että mitä vähemmän puolueita on hallituksessa, sitä parempi. Nykykannatuksin se tarkoittaisi, että neljästä suuresta kolme muodostaa hallituksen tai ainakin sen rungon."

"Kun liian laaja pohja ei toimi, seuraavaksi pitää kokeilla kolmen kokoonpanoa, vaikka siinäkin voi ilmetä ongelmia Kolme on vähän asiassa kuin asiassa usein huono luku toimivan yhteistyön pohjaksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat