Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorijärjestöt tappavat omiaan ja taistelevat keskenään vallasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terroristijärjestö Isis on teloittanut Syyriassa vähintään sata ja jopa 200 eurooppalaista taistelijaa, jotka yrittivät paeta sen riveistä, kertoi ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights vuodenvaihteessa. Kuten useita Syyrian sodasta tulevia tietoja, oli tätäkin mahdoton erikseen varmentaa, mutta useista lähteistä kerrottiin romahtavasta sotainnosta Isisiin länsimaista liittyneiden vapaaehtoisten joukossa.

Taistelutahto on heikentynyt, kun vastoin odotuksiaan vapaaehtoiset joutuvat enimmäkseen taisteluihin muita muslimeja vastaan. Samalla he usein heikosti sotilaallisesti koulutettuina ovat tykinruokaa muun muassa Yhdysvaltain johtamissa ilmapommituksissa.

Isisin tappioiden kasvaessa sekä Syyriassa että Irakissa vaikeutuu myös vapaaehtoisten paluu heidän kotimaihinsa. Euroopassa käytäntö vaihtelee säilöönotosta Britanniassa ja Hollannissa kotouttamisyrityksiin Tanskassa.

Suomessa suojelupoliisi seuraa "taistelumatkustajien" toimintaa ja arvioi mahdollisia oikeustoimia tapauskohtaisesti samalla, kun radikalisoitumista pyritään muuten estämään.

Isisin vaikeudet eivät tarkoita, että sen terrori olisi haihtumassa omia aikojaan. Terrorismi Euroopassa ja laajemmin lännessä ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti voimistuva uhka, kuten Pariisin tämänviikkoisten veristen terrori-iskujen jälkeen voisi päätellä.

Eri maiden tiedustelutiedoista koottujen julkisten arvioiden mukaan Pariisin iskuista epäillyt Saïd ja Chérif Kouachi eivät toimineet Isisin laskuun: vanhempi veli Saïd oli saanut taistelukoulutusta vanhemmalta terrorijärjestöltä al-Qaidalta Jemenissä vuonna 2011.

Suuret terrorihyökkäykset Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta 2001 toteuttanut al-Qaida on menettänyt väkivaltaisten islamististen ääriliikkeiden joukossa vaikutusvaltaansa Isisille. Terrorijärjestöjen logiikalla uusi dramaattinen isku nostaa al-Qaidan profiilia, vaikka järjestön suorasta osuudesta Pariisin verilöylyyn ei perjantaihin mennessä ollut näyttöä.

Terrorijärjestöjen keskinäinen kamppailu lisää uusien iskujen riskiä joksikin aikaa mutta ei vahvista niiden asemaa länsimaissa eikä islamilaisessa maailmassa. Suuri enemmistö järjestöjen uhreista on vuodesta toiseen muslimeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat